Hirdetés

Hirdetés

Mérföldkő: új tanszék jön létre a Miskolci Egyetemen

MTI

2021.03.27. 08:14

Mérföldkő: új tanszék jön létre a Miskolci Egyetemen

Új high-tech fejlesztési központ megalapozása a cél.

Hirdetés

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Miskolci Egyetem a kutató-fejlesztő Femtonics Kft-vel egy új high-tech fejlesztési központ megalapozása érdekében – közölte az egyetem az MTI-vel.

A megállapodást Horváth Zita rektor és Rózsa Balázs, a Femtronics alapító tulajdonosa írta alá. Az együttműködés támogatására az egyetem kémiai intézetén belül Femtokémiai intézet tanszék jön létre, elősegítve a magas színvonalú egyetemi kutatóbázis ötvözését a Femtonics Kft.-nél rendelkezésre álló, nemzetközileg is elismert optikai, lézerfizikai, orvostudományi, anyagtudományi, kémiai, bionikai és kvantummechanikai tudástőkével és fejlesztési kapacitásokkal – hangsúlyozták.

A korszerű és versenyképes képzés és kutatás feltételeinek megteremtése érdekében a vegyész-, anyag-, és bionika mérnöki képzésekhez olyan kutatás-fejlesztési programokat dolgoztak ki, amelyek végeredménye a kutatómunkán túl akár exportképes termékek előállítását is eredményezheti. A legújabb kutatási eredményeket egyúttal azonnal átültetik a mindennapok mérnökképzési gyakorlatába.

A Femtonics Kft. 2005-ben alakult innovatív spin-off vállalatként 2010-ben önállósodott a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetből. A tulajdonosok fő küldetése az agykutatás és az orvosdiagnosztikai módszerek megreformálása volt. Az idegtudomány, valamint a neurofiziológia területén folytatott magas szintű kutatások támogatására, az optika és a kvantummechanika határterületein született eredményekre épülve egy olyan, technológiájában világelső kétfoton lézerpásztázó mikroszkópot alkottak, amellyel az idegsejtek működése már élő állatban is vizsgálhatóvá vált.

A Femtonics Kft. évről-évre újításokat fejleszt a mikroszkópiában.

A társaság lényegében a világon elsőként helyezte üzleti alapokra a valós idejű 3D akuszto-optikus szkenner alapú lézerpásztázó mikroszkópiát, és ezen a területen máig piacvezető. A Femtonics Kft. mára 45 országban értékesít mikroszkópokat, és több mint 120 rendszert telepített világszerte.

A cég saját (részben nemzetközi) oktatási központot hozott létre, illetve saját forrásból kiépített egy több mint 2500 négyzetméteres csúcstechnológiai kutatóközpontot, amely lehetővé teszi PhD-s és MSc-s, illetve BSc-s magasan kvalifikált kutatók és mérnökök oktatását, foglalkoztatását, illetve külföldön kutatók Magyarországra hazahívását, megtartását.

A megvalósult innovációk eredményeként az elmúlt 10 évben a 95 embert foglalkoztató cég megtízszerezte az árbevételét, amely a 2009-es 97,2 millió forintról 2019-es lezárt pénzügyi évre 1 milliárd forint fölé emelkedett.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés