Hirdetés
Hirdetés

Miskolci operafesztivál: a város továbbra is elkötelezett

| 2021. 05. 13. | 12:00:00
Közleményt adott ki Veres Pál polgármester.
Miskolci operafesztivál: a város továbbra is elkötelezett
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Miskolc továbbra is elkötelezett amellett, hogy amint lehetséges, a város újra megrendezze a Bartók Plusz Operafesztivált” – jelentette ki közleményében Veres Pál.

A polgármester határozottan visszautasította azokat a vádakat, miszerint a városvezetésnek más lenne a szándéka, hiszen annak ellenére, hogy az elmúlt évben a járványhelyzet miatt nem tarthatták meg a zenei rendezvényt, az önkormányzat finanszírozta a fesztiváliroda működését.

Tudatta, a rendezvény a 2010-es években egy új szakmai irány megfogalmazása szerint folytatódott, mely törekvést a város lehetőségeihez mérten támogatta. Az újkori opera megszületésében a miskolci fesztivál fontos szerepet vállalt, ugyanakkor az a varázs, ami a nézőket estéről-estére a színházba hívta elmaradt. Az évről-évre csökkenő bevétel miatti plusz támogatást már sem a kulturális kormányzat, sem a város önkormányzata nem tudta vállalni. „Éppen ezért Kesselyák Gergely igazgató úr lemondását értem, és megértem, hiszen az elmúlt másfél évben, ismerve a város céljait és lehetőségeit, kollégáival végig követte a miskolci operafesztivál megőrzése irányába tett városvezetői lépéseket és döntéseket. Leveléből kiderül számomra, hogy ő is belátta és felmérte azt, hogy a budapesti opera hagyományok felélesztésével, valamint a budapesti és országos Bartók tavasz létrehozásával új helyzet jött létre, amely Miskolc számára bezár egy ajtót, de egyúttal ki is nyit egy másikat. Azon dolgozunk kollégáimmal, hogy beléphessünk rajta” – írta.

Veres Pál köszönetet mondott Kesselyák Gergely karmesternek, hogy Bartók és a város különleges találkozását 2001-ben Hegyi Árpád Jutocsával és Müller Péter Sziámival megálmodták, és ezt az álmot megmutatták a miskolciaknak és Európának.

Hirdetés
Hirdetés