Sundance-díjas alkotás a miskolci filmes seregszemlén

MTI

2021.07.10. 14:18

Sundance-díjas alkotás a miskolci filmes seregszemlén
A Quo vadis, Aida? egy boszniai dráma

A Quo vadis, Aida? magyarországi premierjének is a nívós rendezvény ad otthont.

Hirdetés

Hirdetés

A Sundance-díjas Hive című koszovói filmet, és az Oscar-díjra jelölt Quo vadis, Aida? című boszniai drámát is láthatja a közönség a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, amelyet szeptember 10. és 18. között rendeznek meg. 

A szervezők közleménye szerint a CineFest idén is igyekszik bemutatni a magyar közönségnek a világ filmművészetének legfrissebb, legkülönlegesebb és legszínvonalasabb alkotásait. Ebben az évben is több nagyjáték-, kisjáték-, dokumentum- és animációsfilmet a miskolci fesztiválon láthat először a magyar közönség. A vetítések mellett lesznek szakmai programok és workshopok is.

A fesztivál idei játékfilmes versenyprogramjában vetítik Blerta Basholli koszovói rendező Hive című alkotását, amely az idei Sundance Filmfesztiválon elnyerte a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó díjat, valamint a közönségdíjat is. 

Az igaz történet alapján készült dráma egy családanya életét mutatja be a koszovói Velika Krusa faluban. Ez a település szenvedte el a legnagyobb mészárlást a délszláv háborúban, a szerb megszállás alatt sok férfit elhurcoltak és kivégeztek. A megmaradtak nem nézik jó szemmel, hogy a megözvegyült Fahrije nő létére dolgozik és pénzt keres. A falu többi asszonyát összefogva ajvárt készít, amit a városi szupermarketnek ad el és a kezdeményezés sikeres vállalkozássá növi ki magát.

A játékfilmes versenyprogramban, magyarországi premierként lesz látható a Quo vadis, Aida? című háborús filmdráma, amely idén ott volt a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára jelölt öt alkotás között.

filmMiskolcCinefest

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés