Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elhunyt Miskolc díszpolgára

| 2022. 01. 24. | 12:36:00
85 évet élt.
Elhunyt Miskolc díszpolgára
Hirdetés
Hirdetés

Elhunyt Kabdebó Lóránt Miskolc díszpolgára, irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, Miskolc díszpolgára. Halálhírét a város polgármetere közölte január 24-én. Veres Pál így búcsúzik tőle közösségi olalán:

"Egy kiváló embert, tanárt, kollégát veszítettünk el ma személyedben. Büszke vagyok, hogy tavaly én adhattam át neked Miskolc városa díszpolgári címét. Büszke vagyok rá, hogy ismerhettelek, hogy tanulhattam tőled. Köszönet neked, hogy diákok ezreit oktattad emberségre, tudományra. Szegényebb lett a világ. Isten veled, Barátom!"

Kabdebó Lóránt (sz: 1936. augusztus 9.) 1958-ban végzett az ELTE BTK magyar–történelem szakán. Pályája elején Miskolcon dolgozott középiskolai tanárként, 1962 és 1984 között a Napjaink című folyóirat rovatvezetője, illetve főszerkesztő-helyettese volt. Karikatúrákon is megörökítették, ahogy Kabdebó tanár úr „küzd” a feltörekvő fiatal írókkal. 1962-ben megszerezte az egyetemi doktori fokozatot, 1969-ben pedig az irodalomtudomány kandidátusa lett.

1970-ben a Petőfi Irodalmi Múzeum főmunkatársa, majd hosszú ideig osztályvezető, 1989–1991-ig tudományos tanácsadó. Itt kezdte el azt a több évtizedes munkát, amelynek eredménye a háromkötetes Szabó Lőrinc-monográfia (Szabó Lőrinc lázadó évtizede, 1970; Útkeresés és különbéke, 1974; Az összegezés ideje, 1980) és a Vers és valóság című visszaemlékező kötet. Bábáskodott az irodalomtörténet szempontjából fontos gyűjteményes kötetek, visszaemlékezések kiadásánál is. 1990-ben szerezte meg az irodalomtudomány doktora (DSc) címet.

Kulcsszerepe volt a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának létrehozásában, a magyar irodalmi, történelmi és modern filológiai tanszékek megalapításában. 2006-tól a Miskolci Egyetem professor emeritusa.

1997-ben megalapította az OTKA által is támogatott Szabó Lőrinc Kutatóhelyet, ahol fiatal kutatók és doktoranduszok folytatják a Szabó Lőrinc-életmű feltárását és értékelését. (forrás: Wikipédia)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés