Hirdetés
Hirdetés

Napjainkban már a távolság nem akadály!

| 2022. 01. 10. | 11:31:00
Nem egy munkaadó nyitott az otthoni munkavégzésre.
Napjainkban már a távolság nem akadály!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A home office ugyan félig-meddig kényszerből debütált Magyarországon, ám eredményességére, hatékonyságára hamar fény derült. A vállalatok nagy része rádöbbent arra, hogy az otthoni munkavégzésnek hála mérsékelhetőek a kiadások – elég csak a rezsire gondolni. Miközben a munkavállalók inspirálása hazai környezetben nem egyszer jóval könnyebb, mint személyesen, idegen helyszínen. Azaz egyre több olyan munkalehetőség lát napvilágot, ahol a székhely mellékes a home office rendszernek köszönhetően.

Bármilyen munka végezhető otthonról?

Természetesen akadnak bőven olyan szakmák, amiket ez a trendváltozás nem érint. Ahogy otthonról lehetetlenség kamiont vezetni, úgy a szakácskodás vagy a futár életvitel sem megoldható. Ugyanakkor az adminisztratív feladatok jelentős százaléka gondmentesen teljesíthető home office-ból. Tehát ha a Miskolc állás kategóriában találsz rá az ideális hirdetésre, de abszolút nem a város közelében élsz, akkor sincsen vész. Nem egy munkaadó nyitott az otthoni munkavégzésre. A cégek többsége ugyan átállt a hibrid rendszerre, ami azt jelenti, hogy pár naponta a személyes megjelenés kikerülhetetlen, ám még így is minimálisra csökkenthetőek az utazással, ingázással együtt járó költségek.

Ennek a munkamódszernek is akadnak hátrányai. Főleg az elszigeteltség az, ami sokakat aggaszt, kikészít. A mentális egészség megőrzése egyéni felelősség kérdése. Vagyis az vitathatatlan, hogyha a munka is az otthonodhoz köt, akkor a szabadidődben nem kérdés, hogy a négy fal elhagyása hozhat némi pihenést, kikapcsolódást magával. A munkahelyi stressz kizárása sem egyszerű kihívás. Ha még nem dolgoztál ilyen munkarendben, akkor előbb érdemes feltérképezni a tűrőképességed határait. És mindenképpen kifizetődő taktika stresszkezelési módszereket alkalmaznod. Amikor a munkahely egyenlő az otthonnal, akkor felértékelődnek a négy falon túl töltött pillanatok, amikre ildomos nagy hangsúlyt fektetni, mert valódi lelki feltöltődésként szolgálhatnak.

Mi a home office legnagyobb előnye?

Az, hogy kitágítja a lehetőségek skáláját. Ha például a Miskolc állás keresőszóra kiadott találatokat szívesen bővítenéd, akkor amennyiben a helység lényegtelen, könnyen szélesítheted az esélyesek körét. A megfelelő technikai háttér biztosítása (számítógép, internet kapcsolat) elengedhetetlen. A munkaadó egyéb technológiai feltételeket is előírhat, például szoftverek vagy hardverek formájában. Ha ezek teljesítése nem jelent problémát a számodra, akkor a szükséges apparátussal kapcsolatban nem érhetnek negatív, kényelmetlen meglepetések.

A home office kikerülhető?

Igen. Akad, aki egyszerűen képtelen az otthonában dolgozni. Nem alkalmasak a körülmények, nem adottak a feltételek és egyáltalán túlságosan életidegennek hat az egész. Ekkor sincsen pánikra ok, hiszen attól még, hogy a munka világa változott, formálódott, a hagyományos személyes jelenléten alapuló állások nem tűntek el. A választás kizárólag rajtad áll, tőled függ. A kényszerítő tényezőket jobb elkerülni.

Hirdetés
Hirdetés