Hirdetés

Milliárdokat kap a Miskolci Egyetem

MTI

2022.03.31. 08:41

Milliárdokat kap a Miskolci Egyetem
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Infrastruktúrafejlesztésre, tudományos parkok megújítására használatják a támogatott intézmények - közölte Palkovics László miniszter.

Hirdetés

Hirdetés

Húsz felsőoktatási intézmény majdnem 200 milliárd forint támogatásban részesül, amelyet infrastruktúrafejlesztésre, valamint a tudományos parkok megújítására használhatnak fel - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter március 30-án szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Palkovics László közölte, a kormány a következő időszakban 2700 milliárd forintot fordít az egyetemek fejlesztésére, ennek első ütemében jutnak a 200 milliárd forinthoz modellváltó és állami intézmények. A támogatásból már előkészített projekteket finanszíroznak, az erről szóló szerződéseket még a héten aláírják.
A támogatásból részesül például a műszaki egyetem, az Andrássy egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem, a négy orvosképző egyetem, valamint az Óbudai, a Miskolci, a Pannon, a dunaújvárosi és a táncművészeti egyetem is - sorolta a miniszter.
Palkovics László felidézte, a kormány 2014-ben tűzte célul a felsőoktatás megújítását, egy rugalmasabb fenntartói modell kialakítását, ennek részeként tavaly 21 állami egyetem ment át modellváltáson, azok finanszírozását a két és félszeresére emelték.
Ezen túlmenően a kormány az idén a GDP majdnem két százalékát fordítja az egyetemek fenntartására, illetve fejlesztésére, ezzel pedig Magyarország az Európai Unió élmezőnyébe tartozik - hangoztatta a miniszter.

Palkovics László elmondta, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően mára tizenegy magyar egyetem került be a világ legjobb felsőoktatási intézményeinek első öt százalékába.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés