Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miskolcon is megkezdték tevékenységüket az emberi jogok őrzői

| 2022. 03. 22. | 14:32:00
A területi irodák a nemzetközi gyakorlatban is újdonságnak számítanak.
Miskolcon is megkezdték tevékenységüket az emberi jogok őrzői
Hirdetés
Hirdetés

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) kedden megnyitotta miskolci irodáját - tudatta az intézmény közleményben az MTI-vel. Csütörtökön Székesfehérváron és Pécsen is átadják a területi irodákat, így április 1-jétől Szeged, Debrecen és Győr mellett immár további három vidéki nagyvárosban is kezdeményezhető személyesen az ombudsmani eljárás.

A hivatal 2022-ben területi irodákat létesített Magyarország hat régióközpontjában, ami a nemzetközi gyakorlatban is újdonságnak számít. A közlemény szerint Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa a miskolci megnyitón kiemelte:

a területi irodák az állampolgárokkal, egyúttal az Ukrajnából, a háború elől Magyarországra menekülő emberekkel való még hatékonyabb kapcsolattartást is szolgálják. Évente közel nyolcezer beadvány érkezik az ombudsmani intézményhez, amelynek alapvető célja, hogy a rendelkezésére álló jogi eszközök felhasználásával segítsen mindazoknak, akiket valamilyen alapjogsérelem ért.

Az ombudsman fontosnak tartja, hogy ezekben a rendkívüli időkben minél több embernek nyújthasson közvetlenül jogi és humanitárius támogatást az AJBH, ezért az ENSZ Nemzeti Emberi Jogi Intézménye az ukrajnai háború kitörését követő napokban ideiglenes területi irodát nyitott a záhonyi vasútállomáson, az elmúlt héten pedig információs pontot a beregsurányi gyűjtőponton. Az alapvető jogok biztosa a közlemény szerint hangsúlyozta:

"Mindenki számíthat Magyarország segítségére! Kollégáink a válság kirobbanása óta folyamatosan a helyszínen dolgoznak, segítik az ügyintézésben, jogi tanácsadásban a Záhonyon keresztül hazánkba menekülőket, valamint a beregsurányi gyűjtőponton elszállásolt embereket."

A területi irodákban minden ügytípusban kezdeményezhető az ombudsmani eljárás, amely ingyenes, a vizsgálat költségeit a hivatal előlegezi és viseli. Az ügyintézéshez előzetes bejelentkezés szükséges. Annak érdekében, hogy áprilistól már személyesen is fogadhassák az ügyfeleket, az AJBH miskolci, székesfehérvári és pécsi területi referensei telefonos elérhetőségeiken már szerdától, illetve a péntektől rendelkezésre állnak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés