Hirdetés

Hirdetés

Elhunyt a miskolci alkotóművész

minap.hu

2022.04.08. 10:55

Elhunyt a miskolci alkotóművész
Pataki János (1933-2022) (Fotó: minap.hu)

Pataki János, aki Tiszaújvárosban eresztett gyökeret annak idején, 89 éves volt.

Hirdetés

Pataki János élete (elmondása szerint is) három városhoz kötődött. Szegeden született, Tiszaújvárosban eresztett gyökeret, itt teljesedett ki művészete, majd élete utolsó évtizedeiben miskolcivá lett.

Sokan ismerték és szerették, egy jelenség volt ő, ahogy szalad a főutcán valami mappával a hóna alatt, a szokásos fantáziadús öltözékében. Mindig sietett, sosem láthattuk csak úgy sétálni, mintha hajtaná, vagy inkább húzná őt a sok-sok dolog, amire készül, ami éppen vár rá. Nagyon termékeny művész volt, első egyéni kiállítása éppen Miskolcon volt még 1965-ben, ahol aztán sok tárlat követte ezt az elsőt, itt, és persze Tiszaújvárosban, amely város mindig örömmel várta és fogadta vissza őt egy-egy kiállítással, egészen az utolsó évekig.

Róla szólva kiemelték azt a képességét is, hogy „mindenben meglátta az értéket, amit érdemes átmenteni, újrateremteni. Az élet körforgása ez: más alakban, más kontextusban, de elemeiben tovább él minden, tárgy, gondolat és ember, s ezzel új életet teremt. Az alkotómunka, a művészet mellett a sport is élete része volt, korábban az ejtőernyőzés, majd a karate, a miskolci Justitia egyesületben a legidősebbként évtizedeken át köszönthette rendszeresen a legfiatalabb sportolókat – összegezte mindezt a minap.hu április 8-án.

Pataki János végső búcsúztatása születése napján, április 13-án, 13 órakor lesz a miskolci Mindszenti temetőben.

MiskolcTiszaújvároselhunytalkotóművész

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés