Hirdetés

Hirdetés

Halálos vírussal fenyegetőzött 15 éve, most elfogták

MTI

2022.08.19. 08:48

Halálos vírussal fenyegetőzött 15 éve, most elfogták
(Fotó: Freepik)

A miskolci rendőrök segítettek az ügyben.

Hirdetés

A Fővárosi Törvényszék – a miskolci rendőrök hathatós segítségével – augusztus 18-án elrendelte annak a román állampolgárságú férfinak az ideiglenes kiadatási letartóztatását, akinek a kiadatását az Egyesült Államok hatóságai halálos vírussal zsarolás miatt kérték. A kiadás kérdésében pedig az igazságügyi miniszter dönt – tájékoztatta a bíróság az MTI-t.

A rendőrség csütörtökön közölte honlapján, hogy Budapesten elfogtak egy 36 éves magyar-román kettős állampolgárságú férfit. Stefan Alexandru B.-t az FBI az egyik legveszélyesebb bűnözőként kereste. A szövetségi nyomozók 10 ezer dolláros pénzjutalmat is felajánlottak a nyomravezetőnek. Az ügyben a Miskolci Rendőrkapitányság nyomozói jutottak olyan információhoz, hogy feltehetően Magyarországon tartózkodik. A borsodi rendőrök a férfi elfogására az NNI célkörözési osztályának segítségét kérték, a rajtaütés kedden történt. A körözött férfi egy budapesti strandról távozott, amikor elfogták

– közölte a rendőrség a police.hu oldalon.

Az Egyesült Államok hatóságai - köztük az FBI, az amerikai szövetségi nyomozóiroda - zsarolás és más bűncselekmények miatt keresik a férfit. A nemzetközi elfogatóparancsot a connecticuti körzeti bírósága bocsátott ki.

A rendelkezésre álló adatok szerint még 2007. április 15-én a férfi és társai bejutottak egy lakóépületbe, ahol elrejtőzve várták, hogy a ház személyzete elhagyja az épületet. Késő éjszaka a tettesek késsel és lőfegyverrel felfegyverkezve rejtekükből előjöttek, a sértetteket megkötözték, majd beléjük fecskendeztek egy halálos vírusnak mondott anyagot, az ellenszerért cserébe pedig pénzt követeltek tőlük. A sértettek minden igyekezetük ellenére sem tudták a követelt összeget előkeríteni, ezért a tettesek altató folyadékot itattak velük, majd a gépkocsijukat eltulajdonítva elmenekültek a helyszínről.

A tárgyaláson a férfi nem járult hozzá kiadatásához, ezért az amerikai hatóságok kizárólag az ebben a kérelemben szereplő üggyel kapcsolatban állíthatnák bíróság elé.

A törvényszék végzése végleges.

MiskolckörözésfenyegetésMiskolci Rendőrkapitánysághalálos vírus

Hirdetés

Hirdetés