Hirdetés
Hirdetés

A miskolci víziközműről tárgyal az önkormányzat és az állam

| 2022. 09. 16. | 13:42:00
Veres Pál polgármester úgy fogalmazott, nehéz helyzetbe került a vízszolgáltatás.
A miskolci víziközműről tárgyal az önkormányzat és az állam
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rendkívüli közgyűlésen született felhatalmazás birtokában kezdte meg az egyeztetéseket a miskolci önkormányzat és az állam a város víziközmű cégének jövőjéről – közölte Veres Pál polgármester a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében.

Mint fogalmazott, az állam a közelmúltban jelezte, hogy az önkormányzatok által üzemeltetett víziközmű-társaságok csak akkor kaphatnak a kormánytól veszteség-kompenzációt, valamint fejlesztési forrásokat, ha a víziközmű vagyon ingyenes átadásával a közszolgáltatás kötelezettségét is átadják az államnak.

A városvezető azt írta, az önkormányzat– más lehetőség hiányában – elkezdte megvizsgálni az átadás feltételeit. Úgy folytatta, hogy korábbi évek rezsicsökkentési intézkedései, az energiaárak drasztikus emelkedése, a kormányzati döntések miatt jelentős mértékű önkormányzati bevételkiesések, valamint a működtetéshez és korszerűsítéshez szükséges további források kormányzati elzárása példátlanul nehéz helyzetbe hozta a miskolci vízszolgáltatást.

Veres Pál úgy fogalmazott, ennek ellenére nem engednek a céljaikból, vagyis abból, hogy az ivóvíz-szolgáltatás és a miskolci víz minősége nem romolhat. Hozzátette, a kormányzat nem sajátíthatja ki a közös kincsüket, a miskolci-bükki karsztvizet.

A legutóbbi rendkívüli testületi ülésen polgármester megkapta a felhatalmazást, hogy tárgyaljon a Nemzeti Vízművek Zrt.-vel, ahol szigorú garanciákat kért a miskolciak érdekében. 

Bejegyzéséből kiderül, szeptember 14-én, szerdán már tárgyaltak is, de további egyeztetésre van szükség. Hozzáfűzte, jelenlegi állapotában és a mostani gazdasági helyzetben állami segítség nélkül a víziközmű-szolgáltatás kigazdálkodhatatlan veszteségek nélkül nem üzemeltethető.

Hirdetés
Hirdetés