Hirdetés
Hirdetés

Az MSZP szolidáris a miskolci Hermann Ottó Gimnáziumnál tüntetőkkel

| 2022. 09. 12. | 13:18:00
Kunhalmi Ágnes szerint ez most nem demokrácia.
Az MSZP szolidáris a miskolci Hermann Ottó Gimnáziumnál tüntetőkkel
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szolidaritását fejezte ki a miskolci Hermann Ottó Gimnáziumnál tüntetők felé hétfőn az MSZP társelnöke, aki béremelést, a szakmaiság és a bizalom helyreállítását követelte az oktatásban.  Kunhalmi Ágnes az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón elmondta, reggel élőlánccal tiltakoztak a miskolciak a Hermann Ottó Gimnáziumnál, miután az intézményt fenntartó tankerület felmentette a gimnázium igazgatóhelyettesét, mert részt vett a pedagógusok polgári engedetlenségében a múlt héten.

Az ellenzéki politikus a Belügyminisztérium fővárosi székhelye előtt azt mondta, a Fidesz nem nagyon tűri ezt a magatartást, holott Orbán Viktor miniszterelnök korábban példát mutatott Magyarországnak polgári engedetlenségből, amikor lebontotta a kordont a budapesti Kossuth Lajos téren. De tudjuk, hogy az egy demokrácia volt, amiben pedig most élünk, az nem az - fogalmazott Kunhalmi Ágnes.

Az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke az oktatás problémái között említette, hogy "dúl a szakmaiatlanság", át van politizálva a rendszer, sok diák esik ki az oktatásból, több mint tízezer tanár hiányzik a közoktatásból.  Ebben a reményvesztettségben "az utolsó pislogó fényt" a tüntető diákok és tanárok jelentik, akiknek fontos az oktatás ügye, és felmérték, hogy az oktatás nemzeti ügy, Magyarország jövője szempontjából meghatározó - mondta.

A szocialista képviselő kitért arra, hogy míg 2010-ben GDP-arányosan 5,4 százalékot fordítottak oktatásra, addig jövőre ez az arány 3,4 százalék lesz, ami szerinte borzasztó kevés, hat százalékra kellene emelni. Hozzátette: mindenféleképpen szükség van a pedagógusok bérének megemelésére, az oktatás autonómiájának helyreállítására, valamint bizalomra a kormány, a pedagógusok, a diákok és a szülők között.

[Beillesztett cikk: Felmentették a miskolci gimnázium igazgatóhelyettesét, mert részt vett az engedetlenségben]

 

Hirdetés
Hirdetés