Hirdetés

Hirdetés

Energetikai tanácsadással is segítenék a miskolciakat

borsodihir.hu

2022.09.21. 14:46

Energetikai tanácsadással is segítenék a miskolciakat
(Fotó: Veres Pál Facebook-oldala)

Ülésezett a Városvédelmi Egyeztető Testület.

Hirdetés

Megint ülésezett Miskolc önkormányzatának Gondoskodó Miskolc Programban létrehozott Városvédelmi Egyeztető Testülete – áll a miskolci polgármesteri hivatal közleményében.

Ez alkalommal azokat a lehetőségeket vették számba a város és a Miskolc Holding szakemberei, hogy hogyan lehet azonnali, de hosszú távú megtakarításokat is eredményező intézkedésekkel megoldani az energiaválság és a rezsicsökkentés részleges kivezetése miatt a városi cégeknél, az önkormányzatnál és intézményinél jelentkező drasztikus mértékű többletköltségeket. Emellett arról is folyt beszélgetés, miképpen lehet segíteni a rezsidrágulás miatt nehéz helyzetbe került miskolciaknak.

Veres Pál polgármester vezetésével a szakemberek egyeztettek mások mellett arról is, hogy van-e lehetőség az óriási mértékben megnövekedett földgáz- és villamosenergia-költségek finanszírozásához közvetlen uniós támogatási, pályázati források bevonására, és megvizsgálták, milyen takarékossági és energiahatékonysági intézkedésekkel, beruházásokkal, átalakításokkal lehetne csökkenteni az önkormányzat és intézményei, valamint a városi cégek rezsiköltségeit.

Az ülésen a testület megerősítette azt a vállalást is, hogy a Gondoskodó Miskolc Programban energetikai tanácsadással segítenek a rezsiár-robbanás miatt nehéz helyzetbe került miskolciaknak.

A Gondoskodó Miskolc Programban a város az ingyenes energetikai tanácsadás mellett a következő területeken segíti a miskolciakat:

  • Lakossági LED-csereprogram indult.
  • A MIVÍZ Kft. december 31-ig elengedi a kamatot azoknak, akik rendeznék tartozásukat.
  • Jegyzői engedéllyel a legfeljebb négylakásos, de nem társasházi vagy lakásszövetkezeti lakóingatlanokban élőknek is van lehetősége kedvezményes földgáz igénylésre
  • Városvédelmi Alap létrehozása annak érdekében, hogy a város működése során az energiaárakból eredő többletköltségeket biztosítani lehessen.
  • Rendszeresen ülésező Városvédelmi Egyeztető Testületet összehívása az energiaválság következtében kialakuló krízishelyzettel kapcsolatos krízismenedzsment feladatainak ellátása érdekében.
  • A jelenlegi támogatási rendszer átalakítása annak érdekében, hogy rezsitámogatást és lakásfenntartási támogatást kaphassanak a legrászorultabbak.
  • Idén is lesz szociális tűzifaosztás.
  • A mobilitás biztosítása az önkormányzati ingatlanokban: a lakásváltás megkönnyítése, ingyenessé tétele azoknak, akik kisebb lakásba szeretnének költözni.
  • Rendszeres egyeztetés a Paktum Foglalkoztatási program keretében a városi partnercégekkel a jelenlegi helyzet kezelésének lehetőségeiről.
Miskolcülés Városvédelmi Egyeztető Testület

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés