Hirdetés
Hirdetés

Megújulhat az Avasi kilátó és környezete

| 2022. 09. 22. | 13:54:00
Többek között a földszinti teraszt is átalakítják.
Megújulhat az Avasi kilátó és környezete
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közbeszerzést írt ki az Avasi kilátónak és környezetének felújítására a miskolci önkormányzat – derül ki a szeptember 22-i Közbeszerzési Értesítőből. A kilátó átalakításának célja, hogy korszerű épület jöjjön létre úgy, hogy közben megőrizze karakteres és ismert jelképszerűségét is. A leendő kivitelezőnek törekedni kell az eredeti megjelenés, felületek, anyagok, arányok megtartására és visszaállítására.

Az alagsori szinten külső homlokzati felújítást, burkolatok kiegészítését is szükséges elvégezni. A meglévő 467 négyzetméteres földszinti teraszt például úgy kell átalakítani, hogy az szabadtéri előadóestek, zenei rendezvények, koncertek, fogadások megtartására legyen alkalmas. Emellett egy nagyméretű “Avas” felirat elhelyezését is tervezik a kilátó előterében, amely az ide érkezők fényképezkedő pontja lehet.

Egy pergolás sétányt terveznek a kilátó alatti, jelenleg rendezetlen területen. Ennek nagysága 386 négyzetméteres lenne, és gyönyörű kilátás nyílna a városra. A területre 7 padot, 3 kukát és 1 információs oszlopot helyeznének el. A sétány mentén pedig 430 alacsony és talajtakaró cserjéket ültetnének ki.

Szintén a leendő kivitelező feladata lenne a Toronyalja utca teljes hosszában felszedni a nagykockakő-burkolatot, és újrarakni azt, a jelenlegi aszfaltos szakaszokat is elbontva és kockakőburkolatra cserélve. A tervek szerint 139 méteren korlátokat is kitennének, valamint 7 közvilágítási lámpaoszlopot, 2 kukát és 1 információs oszlopot biztosítanának, továbbá az utca mentén 457 alacsony és talajtakaró cserjét ültetnének ki. 

A leendő nyertes pályázattevőre vár a Palóczy emlékmű és Bortanya közötti szakasz megújítása is. Itt a Palóczy emlékmű körüli és Dr. Győri Nagy Lajos lépcsősor pihenőin kell elvégezni munkálatokat. A korlátot tartó oszlopok felületi hibáit szükséges javítani, valamint az emlékmű körüli kockakövet és a Dr. Győri Nagy Lajos lépcsősor pihenőin homokkövet kell többek között helyreállítani.

Hirdetés
Hirdetés