Hirdetés
Hirdetés

Véghajrában Miskolc legösszetettebb infrastrukturális beruházása

| 2022. 09. 10. | 14:48:00
Többek között az Y-híd szerkezete már teljes egészében elkészült.
Véghajrában Miskolc legösszetettebb infrastrukturális beruházása
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sajtótájékoztatót tartottak az utóbbi idők legkomplexebb, Miskolcot érintő infrastrukturális beruházásáról, amely az Y-híd megvalósítását, a Vörösmarty utca négysávosítását, valamint a turbókörforgalom megépítéséról a Vörösmarty és a Király utcák keresztezésében szólt – olvasható a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közleményében. Mint kiderült, az Y-híd szerkezete teljes egészében elkészült.

A legnagyobb projektelemnek számító híd esetében már csak az aszfalt kopóréteg terítésének befejezése, a szalag- és gyalogos korlátok elhelyezése, a burkolati jelek felfestése, a jelzőtáblák elhelyezése és a hídágak találkozásánál a jelzőlámpás forgalomszabályozás kiépítése van hátra.

A híd próbaterhelését tervezetten szeptember 20-21-én végzik majd. A P+R parkoló kiépítése befejeződött, itt már csak a közvilágítási oszlopok elhelyezése van hátra. Az Y-híd alatti és melletti szervizutakon szegélyépítési, valamint aszfaltozási munkák zajlanak, továbbá párhuzamosan a csapadékcsatornát is építik.

A kerékpáros-hálózat új elemmel bővül

A Martinkertváros és a meglévő Szinva-parti kerékpárút között kiépülő új kerékpárút hídját szeptember 7-én éjjel emelték a helyére. Az alapberuházás kiegészítéseként a város kerékpáros-hálózata egy teljesen új elemmel bővül.

Az új, 420 méteres szakasz kiépülésével a kerékpárosok az autós forgalomtól teljesen elválasztott, biztonságos szakaszon tekerhetnek majd. A kerékpáros infrastruktúra teljes egészében 2023 tavaszára készül el.

A Kisfaludy utcai vasút feletti hidat is felújítják

A több mint 30 éve megépített híd felújítása során elbontják és újjáépítik a burkolati rétegeket, szigeteléseket, hídszegélyeket és a korlátokat is. A kivitelezési munkálatok teljes egészében szintén jövő tavasszal készülnek el, azonban a felújított hidat a gépjármű forgalom már lényegi korlátozások nélkül használhatja idén decembertől.

Ezenkívül júliusban elkészült a körforgalom keleti oldalának pályaszerkezete, amelyet követően a munkák a körforgalom nyugati felének építésével folytatódtak. A munkák októberi befejezésével alakul ki a három forgalmi sávos, jelzőlámpás forgalomszabályozású turbókörforgalom. A kelet-nyugati irányú kerékpáros forgalmat a körforgalom északi ágán vezetik át.

Jól haladnak aVörösmarty utca kétsávosról négysávosra bővítésével is. A bővítés 570 méteren hosszúságban valósul meg. Ez vezet fel az Y-hídra, amelynek egyik ága a Martinkertváros, a másik pedig a Tiszai pályaudvar felé tart majd.

A beruházás előnyeit hamarosan érezhetik a közlekedők, mivel az Y-híd, az új körforgalom és a Vörösmarty utca négysávossá bővítésének év végi átadásával – valamint a kapcsolódó beruházások jövő tavaszi befejezésével – megszűnnek a környéken csúcsidőben jelentkező torlódások, és egyszerűbbé válik a Tiszai pályaudvar megközelítése is.

Hirdetés
Hirdetés