Hirdetés
Hirdetés

Összeírják a miskolci gazdaságokat

| 2022. 11. 10. | 12:46:00
Interneten is történhet az adatközlés.
Összeírják a miskolci gazdaságokat
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal Miskolcon mezőgazdasági összeírást végez „Egyéni gazdaságok decemberi összeírása, 2022” elnevezéssel. Az adatfelvétel célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU, valamint a gazdálkodók számára, amihez az adatszolgáltatók részvételükkel és a pontos adatszolgáltatással nagyban hozzájárulnak.

A felvétel nem teljes körű, a minta kiválasztása matematikai-statisztikai módszerrel történt, a válaszadás azonban az adatfelvételre kijelöltek számára kötelező. Az adatszolgáltatói terhek mérséklése érdekében a 2020. évi Agrárcenzust követően a hivatal nagymértékben csökkentette az adatszolgáltatók számát és a kérdőív terjedelmét is, amit az adminisztratív adatforrások (pl. Magyar Államkincstár, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) információinak átvétele, illetve a kérdőíven előnyomtatva szereplő adminisztratív azonosítók ellenőrzése tesz lehetővé.

Valamennyi adatszolgáltatónak biztosítják az online önkitöltési lehetőséget 2022. november 14. és 25. között, amely időszak alatt a számukra legalkalmasabb időpontban teljesíthetik adatszolgáltatási kötelezettségüket. Erről e-mailben vagy postai úton küldtek névre szóló tájékoztatást.

A kérdőívet november 25-ig kitöltők között egy 50 000 forint értékű ajándékutalványt sorsolnak ki.

Aki nem él az önkitöltés lehetőségével, őket összeírók keresik fel személyesen 2022. november 26. és december 15. között.

Az összeírási munkát a KSH megbízásából a Statek Statisztikai Elemző Központ Kft. alkalmazásában álló összeírók végzik, akik fényképes igazolványukat az adatfelvétel megkezdése előtt kötelesek felmutatni. A felvétel elektronikusan, a KSH által biztosított tableteken történik. Az összeírók nem a teljes települést, csak a konkrét, címlistán szereplő címeket keresik fel.

A korábbi gyakorlatnak megfelelően ennél az összeírásnál is szorgalmazzák az internetes kitöltést, ami az adatszolgáltatás gyors és kényelmes módja, továbbá a személyes kikérdezés mellett lehetővé teszi a telefonos kikérdezést is az összeírók számára.

A felvételnél kapott információkat kizárólag statisztikai célra használják fel, azokat más szervek, személyek részére nem adják ki, az eredményeket pedig összesítve közlik a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvénynek, valamint az Európai Unió 2016/679. sz. Általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) megfelelően.

A felvétel részleteiről a www.ksh.hu/mezogazdasagi_osszeirasok oldal nyújt további tájékoztatást.

Hirdetés
Hirdetés