Hirdetés
Hirdetés

Kabdebó Lóránt és Kartal Ernő munkássága is „miskolcikum”

| 2022. 12. 12. | 13:18:00
Helyi értékké vált, amit az egykori professzor és a néhai szerzetes létrehozott.
Kabdebó Lóránt és Kartal Ernő munkássága is „miskolcikum”
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kabdebó Lóránt professzor munkássága és Kartal Ernő minorita szerzetes szolgálata is hivatalos „miskolcikum” immár, miután így határozott legutóbbi ülésén a Miskolci Települési Értéktár Bizottság – derül ki az önkormányzat december 12-i közleményéből.

Emlékeztettek, Kabdebó Lóránt a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Intézetének igazgatója, majd a Bölcsészettudományi Kar dékánja, 2006-tól az intézmény professor emeritusa volt. Az idén elhunyt professzor sokoldalú munkásságában kiemelkedő fontosságú Szabó Lőrinc költő, műfordító életművének részletes feldolgozása. Számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el tevékenységét, többek között a Miskolc díszpolgára cím birtokosa is lett 2021-ben. A városhoz kötötte munkája és családja, végső nyugalomra is itt lelt.

A miskolci minorita Nagyboldogasszony templom igazgatói pozícióját 1973-tól töltötte be Kartal Ernő. Ő szervezte meg a Nagyboldogasszony plébániát, emellett kezdeményezte és közreműködött Kelemen Didák minorita szerzetes boldoggá avatásában, emlékművének létrehozásában. Tartományfőnökként része volt a rendtartomány erősítésében, a miskolci és egri rendházak, templomok megújításában. A város önkormányzata 2001-ben választotta díszpolgárának. Élete végéig a miskolci rendházban élt, a Minorita templom kriptájában helyezték örök nyugalomra 2006-ban.

Hirdetés
Hirdetés