Hirdetés

Hirdetés

Két év szünet után újra nemzetközi ásványfesztivál Miskolcon

MTI

2023.03.04. 14:18

Két év szünet után újra nemzetközi ásványfesztivál Miskolcon
A kép illusztráció. (Fotó: pixabay.com)

Több száz kiállító mutatja be kollekcióját.

Hirdetés

A koronavírus-járvány miatti kétéves kényszerszünet után idén újra megrendezik a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivált a Miskolci Egyetemen Főépületében március 11-én és 12-én – tájékoztatta az MTI-t az egyetem.

A rendezvény, amelyen több mint száz kiállító mutatja be kollekcióját, immár 39. alkalommal nyitja meg kapuit "a Föld rejtett kincsei, a szemkápráztató ásványok, ékkövek, díszítőkövek, kőzetek és ősmaradványok" iránt érdeklődők előtt.

Az ásványbörzéhez ismeretterjesztő előadások és kiállítások is kapcsolódnak, amelyek az Év ásványának választott antimonitot és az Év ősmaradványát, a borostyánt reprezentatív tárlatokon mutatják be, a legkisebbek pedig egy földtudományi játszóházban ismerhetik meg közelebbről az ásványok világát – írták. A látogatók megtekinthetik a Miskolci Egyetem ásványgyűjteményét is, amely az egyik legkorábbi oktatási célú földtudományi kollekció. Eredete az 1735-ben Selmecbányán alapított bányászati-kohászati tanintézetig, majd az abból kialakult Bányász Akadémiáig vezethető vissza, és jelenleg mintegy 7400 tételből áll.

A közlemény szerint Mucsi Gábor, a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Karának dékánja az esemény sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy az "ásványok szépségük mellett rendkívül hasznosak a mindennapjainkban", hiszen meghatározó szerepet játszottak a modern kori civilizáció fejlődésében.

A XXXIX. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon több olyan szolgáltatást is díjmentesen vehetnek igénybe a látogatók, mint az ásvány- vagy drágakőhatározás.

A rendezvény idején tartja soros ülését a Magyar Minerofil Társaság (MAMIT), amely újonnan alapított szakmai díjait előszőr a miskolci ásványfesztiválon adja át, és ekkor mutatja be megújult honlapját is - közölték. A fesztivál honlapja szerint a felnőttek ezer, a diákok ötszáz forint ellenében, míg 6 éves korig a gyermekek ingyen látogathatják meg az eseményt, amely szombaton délelőtt kilenctől délután hatig látogatható.

Vasárnap ugyanebben a kezdési időpontban nyílnak meg a rendezvény kapui, azonban egy órával hamarabb, délután öt órakor ér véget.
Miskolcmiskolci egyetemásványfesztivál

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés