Hirdetés

Súlyos vád a borsodi központi kórház főigazgatója ellen

| 2023. 03. 08. | 17:13:00
A MOK szerint törvényellenes utasításokat ad a beosztott orvosainak.
Súlyos vád a borsodi központi kórház főigazgatója ellen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Magyar Orvosi Kamara Elnöksége azonnali hatállyal felszólította a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház főigazgatóját, hogy ne adjon törvényellenes utasításokat beosztott orvosainak, ne buzdítsa törvényszegésre őket.

A Magyar Orvosi Kamara MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főigazgatója részlegvezetőknek küldött levelében azt írta a másodállások engedélyeztetésével kapcsolatban, hogy „a közvetlen munkahelyi vezetők csak azoknak a dolgozóknak a kérelmét támogassák – privát szférában történő tevékenység folytatására vonatkozó engedélykérés esetén –, akik az önként vállalt túlmunkakeret maximumában közreműködnek a kórházzal”.

A kamara szerint ez az utasítás a 2003. évi LXXXIV. törvény 12/B. § (2) bekezdésében foglaltak súlyos megszegésének minősül, ugyanis „az egészségügyi dolgozó többletmunka vállalására nem kényszeríthető, jogos érdeke ezzel összefüggésben nem csorbítható, érdekérvényesítési lehetősége nem korlátozható”. Továbbá az egészségügyi dolgozók között tilos hátrányos megkülönböztetést tenni az önként vállalt többletmunka vállalásával összefüggésben.

Közleményükben kiemelik: a kamara minden jogi lépést megtesz, és támogatást biztosít minden tagjának, amennyiben bárki törvénytelen eszközökkel kényszeríti vagy fenyegeti az önként vállalt többletmunka (övt) vagy egyéb szerződés aláírására.

Biztatjuk az orvosokat, hogy a társadalom közös céljának elérése érdekében maradjanak továbbra is kamarai tagok, mert a kényszerítés, megfélemlítés és presszió ellen csak közösen, erős kamarával tudunk fellépni – hangsúlyozta a MOK.

Hirdetés