Hirdetés
Hirdetés

Átadták Miskolc új szelektívhulladék-válogató üzemét

| 2023. 06. 01. | 14:41:00
A beruházásra több mint 4 milliárd forintot fordítottak.
Átadták Miskolc új szelektívhulladék-válogató üzemét
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elkészült Miskolc vadonatúj, nagy kapacitású szelektívhulladék-válogató üzeme, mely újabb lépést jelent a város és a régió fenntarthatóbbá válásának folyamatában. A projekthez kapcsolódóan korszerű hulladékátrakó-állomást is létesítettek, mely szintén a hatékony hulladékkezelést szolgálja.

Az üzem ünnepélyes átadására június 1-jén volt. Az önkormányzat közleménye szerint több mint 4 milliárd forint támogatási összegből valósult meg a projekt.

A beruházás megvalósítása érdekében a megye négy nagy hulladékgazdálkodási önkormányzati társulása, a Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás, a Hernád Völgye és Térsége Szilárdhulladékkezelési Önkormányzati Társulás, valamint a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás közösen pályázott, megalakítva a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékgazdálkodási Konzorciumot.

A projekt célja a hulladékgazdálkodási rendszer átalakításával, területi optimalizáció útján a Borsod megyében kialakított új hulladékgazdálkodási régióban a hulladékgazdálkodás országos elvárásait és céljait meghatározó Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervben (OHKT) előírt kötelezettségek teljesítése volt. Ennek, illetve a minél hatékonyabb működés érdekében épült meg az új szelektívhulladék-válogató csarnok és a kiszolgáló infrastruktúra Miskolcon, a már működő hulladékgazdálkodási központ közelében, amelynek tulajdonosa Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékgazdálkodási Konzorciumot alkotó társulások.

A projekt révén egy évi 15 ezer tonna szelektív hulladék feldolgozására képes válogató üzem létesítésére és a Miskolcot és vonzáskörzetét kiszolgáló átrakóállomás teljes mértékű felújítására került sor, valamint a beruházásokhoz szükséges kiszolgáló létesítmények és infrastruktúra kialakítására. A cél az volt, hogy a meglévő és eddig fejlesztésre került hulladékgyűjtési rendszereket korszerű, nagyobb kapacitással bíró létesítmények szolgálják ki.

A hulladékválogató egy modern, teljes mértékben gépesített technológiai sorral rendelkezik. A beérkező hulladékok anyag és szín szerinti szeparációját a telepítésre került ballisztikus, mágneses és örvényáramú, illetve optikai leválasztók végzik. Kialakításra került még egy utóválogató kabin, valamint hulladékok tömörítését elvégző bálázógép is. Ez a megoldás hatékonyabbá teszi a szelektív hulladék válogatását, hiszen a munka jelentős részét a gépek végzik. Humánerőforrásra szinte csak a feldolgozási sor végén van szükség, a tisztaság ellenőrzése és biztosítása céljából.

Az átrakóállomás korszerűsítésének köszönhetően kialakítottak egy új duplagarattal rendelkező létesítményt, amely az egyidőben beálló leterheltséget tudja optimalizálni, azaz a beérkező járművek ürítéskori várakozási idejét csökkenteni, ezzel növelve a gyűjtési és kezelési hatékonyságot is. Ennek következtében új préskonténerek is beszerzésre kerültek.

Hirdetés
Hirdetés