Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elítélték az avasi taxiállomásnál késelő férfit

| 2023. 06. 05. | 18:28:00
Köztük volt az a hölgy is, akit korábban érzelmi szálak fűztek a sértetthez és a vádlotthoz.
Elítélték az avasi taxiállomásnál késelő férfit
Hirdetés
Hirdetés

A Miskolci Törvényszék ítéletet hozott annak a férfinak az ügyében, aki 2021 novemberében Miskolcon, az Avas városrész egyik taxiállomásán mellkason szúrta ismerősét.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a sértett férfi 2021. november 9-én az esti órákban két ismerősével sétált, amikor összetalálkoztak a vádlottal és társaságával. Köztük volt az a hölgy is, akit korábban érzelmi szálak fűztek a sértetthez és a vádlotthoz egyaránt. Ennek tényét a terhelt már korábban is számonkérte a férfin.

A vádlott társasága a sértettével akart tartani az este további részében, ez a vádlott számára – az előzmények okán – különösen sérelmes volt. A csapat beült egy ott várakozó taxiba, ahonnan kiszállították őket. Ekkor jelent meg a helyszínen a társaság egyik tagjának élettársa egy késsel a kezében: saját konfliktusukat próbálták „rendezni”. Ám a vádlott kicsavarta a nő kezéből a kést és a sértettet kezdte fenyegetni életveszélyes kijelentések közepette. Amikor a sértett feléje lépett, hogy megnyugtassa, a terhelt férfi erre válaszul ököllel fejen és mellkason ütötte, majd a késsel mellkason szúrta riválisát. A sértett próbált védekezni, földre kerülésüket követően sikerült támadóját rábírnia arra, hogy dobja el a kést, majd a vádlott férfi a helyszínről elfutott. A sértett a cselekmény következményeként mellüreget megnyitó életveszélyes sérülést szenvedett.

Az ügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt emelt vádat a terhelttel szemben, azonban a törvényszék eltérően minősítette a férfi cselekményét és őt emberölés bűntettének kísérlete miatt 9 év szabadságvesztésre és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte, egyúttal kizárta a feltételes szabadság kedvezményéből is.

A törvényszék álláspontja szerint az, hogy a vádlott a puszta kézzel való bántalmazást követően egy 18 cm pengehosszúságú konyhakéssel támadt a sértettre – amely kitartó szándékára utal – és azzal létfontosságú szervek irányába, döfő mozdulatot tett, olyan erővel, amely több réteg ruházaton át is 10 cm szúrcsatornájú sérülést okozott, továbbá életveszélyes fenyegetéseket fogalmazott meg a sértett felé, akit a bántalmazást követően segítség nélkül magára hagyott, mind-mind azt támasztják alá, hogy szándéka emberölésre irányult.

Az ítélettel szemben a vádlott és védője téves jogi minősítés és enyhítés miatt fellebbezett, míg az ügyész három munkanapot fenntartott a jogorvoslati nyilatkozat megtételére. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés