Hirdetés
Hirdetés

Felújították a Miskolcot Kistokajjal összekötő út kertvárosi szakaszát

| 2023. 06. 07. | 16:42:00
Újabb forgalmas Borsod-Abaúj-Zemplén megyei útszakasz újult meg.
Felújították a Miskolcot Kistokajjal összekötő út kertvárosi szakaszát
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

 Az elmúlt időszakban közel ezer kilométernyi országút és több mint 160 kilométer mellékút újult meg közel 32 milliárd forint értékű beruházás segítségével - jelentette ki az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára szerdán Miskolcon.Nagy Bálint a borsodi megyeszékhelyet Kistokajjal összekötő út felújított kertvárosi szakaszának átadásán elmondta, a fejlesztésekben a Magyar Közút kezelésében lévő 288 országos és 89 mellékút volt érintett, a társaság pedig újabb 43 projektben nagyságrendileg 50 milliárd forint értékben készített elő közút-rekonstrukciókat. A beruházások kivitelezését a szükséges források biztosítását követően kezdheti majd meg a közútkezelő - tette hozzá az államtitkár. Kitért arra, a Terület és településfejlesztési operatív program (Top) segítségével megvalósult útberuházások forgalmas Borsod-Abaúj-Zemplén megyei útszakaszokat is érintettek,

így készülhetett el például a Szerencs-Prügy, a Sárospatak-Cigánd és a Nyékládháza-Ónod összekötő út, valamint a sajóbábonyi bekötőút fejlesztése.

Az államtitkár emlékeztetett, a 2010-et megelőző időszakban jelentős lemaradásban volt az infrastruktúra-fejlesztés és karbantartás Magyarországon, az elmúlt tizenhárom év beruházásai révén viszont sikerült odáig eljutni, hogy a huszonöt vármegyei jogú városból húsz rendelkezik közvetlen, kétszer két sávos gyorsforgalmi útbekötéssel. Ezekkel a beruházásokkal a hazai lakosság 90 százaléka harminc percen belül el tudja érni a hozzá legközelebb eső gyorsforgalmi utat - hangoztatta a Nagy Bálint.

Csöbör Katalin, a térség fideszes országgyűlési képviselője az eseményen arról beszélt, a Martin-kertváros megközelíthetőségét javító mellékút-rekonstrukció 300 millió forintból valósult meg, a Kisfaludy út 1,8 kilométeres szakaszának felújításával pedig lezárult az úgynevezett Y-híd nagyprojektje is.

Megvalósulhat a Tiszai pályaudvar felőli útvonal rekonstrukciója, a tervezés folyamatban van, "várjuk az ehhez szükséges forrásokat" - közölte a képviselő.

 Mikesz Csaba, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta, a társaságnak a négy- és ötszámjegyű utak felújításában a Top-program volt segítségére, amelynek első pályázati körében 62 milliárd forintból országosan több mint 560 kilométernyi utat újítottak fel, a projekt zárása után fennmaradó maradványforrás felhasználásával pedig további 160 kilométeren valósultak meg úthálózat-felújítási munkálatok.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyét érintően 3,3 milliárd forintot kapott a társaság ezekre a munkákra, ebből a pénzből 21 kilométeren, 13 útszakaszon valósult meg útrekonstrukció - tette hozzá a szakember.

Hirdetés
Hirdetés