Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Andrada visszavonta az alsózsolcai engedélykérelmét

| 2023. 09. 21. | 17:15:00
A világ legmodernebb technológiájú akkumulátor-újrahasznosító üzemét építené meg.
Az Andrada visszavonta az alsózsolcai engedélykérelmét
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Andrada visszavonta az alsózsolcai újrahasznosító létesítésére vonatkozó engedélykérelmét! Az előzetes vizsgálati eljárás helyett a vállalat - megelőzve a hatóság esetleges ilyen irányú kérését - környezeti hatásvizsgálati eljárást indít.

Mindezt Csöbör Katalin fideszes parlamenti képviselő közölte a Facebookon.

Amintarról beszámoltunk,  a világ legmodernebb technológiájú akkumulátor-újrahasznosító üzemét építené meg a szlovén Andrada-csoport Alsózsolcán, tízmilliárd forintnyi forintnyi értékével ez minden idők legnagyobb szlovén beruházása lenne Magyaországon.

Miután a napokban szárnyra kapott a hír, erős ellenállás bontakozott ki a településen, és két lakossági fórumon is dúltak az indulatok a beruházással kapcsolatban. Szilágyi László, a település polgármestere ezeken is elmondta, nem tudnak róla, hogy készült volna a beruházással kapcsolatos környezetvédelmi tanulmány, vagy bármi hasonló, így ő sem támogatja a beruházást.

Az Andrada szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményét változtatás nélkül közöljük:

Mi, az Andrada tulajdonosai és vezetése, teljes mértékben értjük és komolyan vesszük az akkumulátor-újrahasznosítási technológiák keltette lakossági aggodalmakat. Vállalatunk az európai uniós üzleti normák szerint működik, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a közvélemény kérdéseit. Ezért azt a felelős döntést hoztuk, hogy a legmagasabb követelményeket is idő előtt teljesítjük, így bizonyítva a technológiánk biztonságát és fenntarthatóságát a legszigorúbb környezetvédelmi szempontok alapján. Az előzetes vizsgálati eljárás helyett - megelőzve a hatóság esetleges ilyen irányú kérését - környezeti hatásvizsgálati eljárást indítunk, amelynek részleteiről folyamatosan tájékoztatjuk a nyilvánosságot. A kérelmünkhöz szükséges dokumentumokat kibővítjük, hogy a lakosság, a civil és szakmai szervezetek, valamint az önkormányzat és az országos hatóságok minden kérdésére megnyugtató, transzparens választ adjunk.

Bízunk benne, hogy így minden részletre kiterjedő, megnyugtató választ fogunk adni az új üzem biztonságával kapcsolatos valamennyi kérdésre, kivétel nélkül minden érintett számára. Ezért betekintést nyújtunk a helyi közösség mellett a szakmai, civil és politikai döntéshozók számára is a részletes dokumentációba. Mindezzel a vállalatunk megerősíti az elkötelezettségét amellett, hogy maradéktalanul megfeleljen minden hazai és európai uniós környezetvédelmi, illetve biztonsági szabályozásnak.  

A dokumentumok és a folyamat átláthatóságának biztosítása mellett folyamatosan egyeztetünk a település vezetőivel, civil szervezeteivel és a hatóságokkal, hogy a közelben élő emberek minden információt megkapjanak, így biztosak lehessenek abban, hogy a tervezett létesítmény semmiféle kockázatot nem jelent a biztonságukra és az egészségükre.

Hirdetés
Hirdetés