Hirdetés
Hirdetés

A bűvös kérdés: a hűtőfolyadék ideális mennyisége

Borsodihír | 2024. 03. 27. | 15:38:17
XXX
A bűvös kérdés: a hűtőfolyadék ideális mennyisége
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy autó megfelelő működtetéséhez számtalan kiegészítőre, berendezésre és alkatrészre kell odafigyelni. Azt, hogy melyik a legfontosabb mind közül, nehéz megmondani, mert mindegyikre szükség van a helyes üzemeléshez. A fagyálló, a hűtőfolyadék kiválasztása is olykor több kérdést felvet, valamint az is, hogy mennyi kell az autóba.

Mire figyeljünk vásárlás és használat során?

A Hungarolube Prelix segédanyagai, termékei között megtalálhatjuk az ideális verziót, de emellett még számos gyártó érhető el a kínálatban. Azt, hogy melyik lesz a megfelelő hűtőfolyadék, több tényező is befolyásolja. Először is oda kell figyelni a csereperiódusra, amit minden esetben be kell tartani. Ez azt jelenti, hogy ne csak akkor cseréljünk, amikor már beköszöntött a tél. Továbbá az sem mindegy, hogy a folyadékban milyen kenőanyagok, adalékok találhatóak. 

Ha egy autóban alumínium hűtőalkatrészek találhatóak, akkor különösen nagy odafigyeléssel kell böngészni a termékek között, mivel foszfátmentes folyadék lesz az ideális választás. Nem kell aggódni a vásárlás során, hiszen segítséget is találhatunk: a járműkezelési útmutatóban, gyári kézikönyvben minden fontos információ szerepel, ami a megfelelő fagyálló beszerzéséhez szükséges.

Általános irányelv az, hogy a prémium termékek között érdemes válogatni, mivel alig kerülnek többe, mint az átlagos, “olcsó” változatok, de cserébe sokkal tovább bírják, a csereperiódus is hosszabb, alapból nagyobb futásteljesítményhez tervezték őket. 

Az, hogy mennyi hűtőfolyadék kell az autóba, a motor mérete és a jármű típusa fogja meghatározni. A pontos mennyiség is a gyári kézikönyvben van feltüntetve. Az itt található információkat kell követni, ne töltsünk bele túl sokat vagy keveset, mert az meghibásodáshoz, kellemetlenségekhez vezethet!

Hogyan történik a hűtőfolyadék cseréje?

Miután beszereztük a megfelelő, prémiumminőségű terméket, akkor indulhat is a csere. Előkészítjük a már sokszor említett gyári kézikönyvet, egy 10 literes edényt, fogókat, tölcsért és az új hűtőfolyadékot. Leeresztjük a használt folyadékot, ehhez rakjuk az edényt a leeresztő csavar alá! Fogóval nyitjuk meg a csapot, várunk kicsit, amíg teljesen kiürül. Ezt követően levesszük a hűtő felső légtelenítőjét, az új fagyálló betöltéséhez visszarakjuk a dugókat, majd a leeresztő csapot.

Megnézzük a kézikönyvben, hogy mennyi hűtőfolyadék kell, és a tölcsért használva próbáljuk betölteni a pontos mennyiséget.

Otthon is egyszerűen elvégezhető

Az utolsó fázis az, hogy beindítjuk a motort, pár percig hagyjuk üresben járni. Ha felmelegedett a rendszer, akkor az utastéri fűtést tekerjük a maximumra! Ellenőrizzük a hűtőfolyadék keringését, valamint azt, hogy a termosztát nyitva van-e! Ha minden rendben, akkor visszarakjuk a hűtő zárósapkát, és még a kiegyenlítő tartályban is a kellő szintig töltjük a hűtőfolyadékot. Ha ezzel megvagyunk, akkor kész is a folyamat.

Hirdetés
Hirdetés