Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A cégek igényeihez kell igazítani a felnőttképzést Miskolcon

| 2021. 10. 06. | 22:11:00
Óriási kincs a szakképzett munkaerő.
A cégek igényeihez kell igazítani a felnőttképzést Miskolcon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napjainkban egyre több cég érdeklődik Miskolc és térsége iránt, ugyanis potenciált látnak a borsodi megyeszékhelyben. Az egyeztetések során azonban a vállalkozások képviselőinek első kérdései között szerepel a rendelkezésre álló, szakképzett munkaerő megléte. Veres Pál polgármester szerint fontos a városnak, hogy hatékonyan együttműködjenek a felnőttképzés szereplői, így egy kötetlen kerekasztal-beszélgetésre hívta október 6-án a képzőhelyek vezetőit. 

A polgármester elmondta, a nagyobb befektetőknek általában 1-2 évük van a beruházás megvalósítására, és ehhez időben előkészítik a terepet. Munkaerőt toboroznak, és képzők segítségével megpróbálnak megfelelő képzettségű embereket találni. De egyre több olyan megkeresés is van, amikor kész terep kell ahhoz, hogy 10-12 hónap múlva elkezdhessék a termelést. Ezért nagyon fontos, hogy naprakészek legyenek abban, kit tudnak megszólítani, hogy adott időre rendelkezésre álljon a szakképzett munkaerő.  

A Miskolci Foglalkoztatási Paktum kerekasztal-beszélgetése során kiemelte, lényeges a város előmozdítása, és a közös munka elősegítése. – A mai találkozás célja, hogy informálódjunk arról, milyen feladatköröket látnak el, milyen nehézségeik vannak, miben tudunk mi és önök egymásnak segíteni, mik az elvárásaik, illetve hogyan tudjuk hatékonyabbá tenni az együttműködésünket – fogalmazott. 

Pető Ágnes, a Miskolc Holding Zrt. Paktum egységvezetője emlékeztetett, szeptember 6-án bemutatkoztak a felnőttképző szervezetek, és jelen  voltak a munkaerő-közvetítő cégek is. – Felmerült, ha a helyi képzők, közvetítők jobban ismernék a betelepülni vágyók igényeit, akkor hatékonyabban tudnának segíteni. A befektetői tárgyalásokon a holding, a város, a kamara és a szakképzési centrum képviselői is jelen vannak. Az is felmerült kérésként, hogy az ott elhangzottak eljussanak a képzőkhöz, így tudnának reagálni az igényekre – mondta. Veres Pál erre reagálva közölte, a tárgyalások során az egyetemet és a szakképzési centrumot kérik a befektetők, hogy legyenek jelen. – Ez csak egy szegmense a felnőttképzésnek, és én is úgy gondolom, a felnőtt- és átképzésben nem csak ez a két intézmény kompetens. Ez szerintünk is probléma – tette hozzá. Tapasztalata szerint a Miskolcra érkező cégek egy része felméri a piacot, és munkaerő-közvetítőn keresztül keresik meg a felnőttképzőket.

A beszélgetés során igényként merült fel, hogy a Paktum hírlevelében a felnőttképzők üzenetet küldhessenek a cégeknek képzéseik tervezéséről, indításáról. – Ez egy nagyon jó dolog, mert eljut hozzájuk, mit tervezünk. De az is jó lenne, ha hozzánk is eljutna az, hogy mire van igény – mondta Supák Éva, a Jakab Oktatási és Szakképzési Kft. szakmai vezetője. Veres Pál jó ötletnek tartja egy olyan adatbázis létrehozását, amiben a képzők és a képzési lehetőségeik szerepelnek. – Ha megjelenik az igény, azt jelezni tudjuk, és így az adatbázisban lévők reagálhatnak. Ezért megkérem a cégeket, hogy képzéseiket juttassák el a Paktum felé – fogalmazott.

Tóth Ádám, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési szakigazgatója problémának nevezte, hogy a legtöbb vállalat enyénileg próbálja megoldani a képzési feladatok koordinálását. – A múltban betelepülő cégek is sokszor előzetes felmérésekkel keresik meg a kamarát mind a felnőttképzés, mind a kamara látókörében lévő duális képzés, szakképzés szervezése kapcsán. A képzési kínálati oldal viszonylag könnyen összerakható, így a kereslet oldalát fel kell pörgetni – mondta. 

Piskóti István, a Mentorius Tudás- és Képzőközpont igazgatója szerint újra kell gondolni a szakmák tartalmát a mesterséges intelligencia és a robotizáció fejlődése miatt. Kiemelte, ezért is fontos az együttműködés a cégekkel, a holdinggal, a képzőkkel. – Adjunk egy kis versenyelőnyt a miskolci cégeknek, hogy ők hamarabb ismerjék fel, miben kell átképezni a kollégákat – tette hozzá.

A Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja, Kiss Gábor tudatta, jelenleg több mint hétezren tanulnak náluk, ebből több mint ezren felnőttek. Meglátása szerint utóbbi szám a következő egy évben meg fog duplázódni. Kiemelte, a szakképzési centrumnak sok direkt vállalati kapcsolata van, hiszen rengeteg stratégiai-partnerségi megállapodást kötnek. Hozzátette, ma mindenhol munkaerőhiány van, és nem egyszerű erre megoldást találni. – A vállalatok számára óriási probléma a kompetencia fejlesztése az új munkavállalóknál. Lehet, hogy szakmát, részszakképesítést tud szerezni a dolgozó, de az, hogy beilleszkedjen a munka világába, hogy hatékony munkaerő legyen, az ma már óriási kihívás. Egyre nehezebb megtalálni azt az embert, aki belép a kapun, és másnap százszázalékos munkaerővé válik – tette hozzá. Elmondta, november elején a Széchenyi utca 103. szám alatt információs pontot nyitnak, ahol a miskolciaknak – élet- és karriercéljaikat megismerve – információt adnak a tanulási lehetőségekről. 

Szőllősi Andrea, a 1st Line Consulting Kft. ügyvezetője szerint a cégek csak a szakmai képzések után kezdik fejleszteni a kompetenciákat. Kiemelte, a vezetői szemléletet kell abba az irányba terelni, hogy fontossá váljon számára a munkavállaló. Pető Ágnes tudatta, már dolgoznak egy kompetencia-fejlesztő munkafüzet kidolgozásán, folyamatban van egy szakmai program.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
206 nemzet csaknem 11 ezer versenyzője verseng egymással.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés