Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A gondozott, zöld Miskolcért dolgoznak

| 2023. 09. 15. | 21:55:00
A megtakarításokból parkosítanak, közterületeket tesznek rendbe.
A gondozott, zöld Miskolcért dolgoznak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miskolc városa okosan és takarékosan költötte el az előző ciklusban megnyert TOP-os (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) pályázati forrásokat, így további 900 millió forintot fordíthat a város több lépcsőben zöldítésre, parkosításra, a közterületek rendezésére, rendbe tételére. Ez az összeg a tavasz végén lezárult beruházások és projektek felszabaduló forrásaiból áll rendelkezésre, Veres Pál polgármester pedig úgy döntött, hogy ezt a pénzt nem adja vissza az EU-nak és a kormánynak, hanem a város javára fordítja a lehetőségeknek megfelelően – tudatta az önkormányzat szeptember 15-én.

Mint írták, a város célja a gondosan megtervezett megtakarításokkal az volt, hogy az elnyert forrásokból egyetlen forintot se „engedjen el”, minden fillért a város fejlesztésére használjon fel, így a munkatársak úgy gazdálkodtak, hogy a már lezárult projekteken túl a megmaradó forrásokból jusson újabb fejlesztésekre is.

A TOP-os forrásokból első körben több mint 760 millió forintból teszik majd rendbe a történelmi Avas, az Avastető számos területét, valamint a Kálvária környékét cserjegondozással, az elvadult, gazos területek felszámolásával, a növényzet ritkításával, gallyazással, a balesetveszélyes, törött, sérült, beteg és elszáradt fák kivágásával. Ahol szükséges és lehetséges, ott a közterületen lévő romos építmények elbontásával, illetve az illegálisan lerakott hulladék eltávolításával is javítja a város a lakó- és pihenőkörnyezetet, zúzalékos utakat újítanak fel, új gyalogos, természetközeli sétányokat is kialakítanak a munkálatokkal megbízott Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai, de a belvárosba is kerülnek új utcabútorok, bicikli- és rollertárolók, valamint hulladékgyűjtő edények. 

A munkálatok a Hideg sor környékén, valamint Miskolctapolcán, a Hejő ligetben máris látványos változást hoztak, a Népkertben fákat és díszfüveket ültetnek, cserjéket telepítenek, gallyaznak és fagyöngy-mentesítenek, eltávolítják a sérült, beteg, vagy balesetveszélyes fákat és a menthetetlenül elszáradt növényzetet. 

A program végére zöldebb és gondozottabb lesz Miskolc, tisztábbak és szebbek az érintett területek, csökkennek a város megörökölt tájsebei és élhetőbb, szerethetőbb lesz a városunk. – Bár a kormányzati elvonások és átcsoportosítások, a COVID-járvány, az energiaár-robbanás, a rekordinfláció és a drasztikus áremelkedések miatti szűkös források az elmúlt években jelentősen megnehezítettek a város működéséhez szükséges alapfeladatokon túli fejlesztéseket, a városvezetés továbbra is elkötelezett egy még rendezettebb, zöld és gondozott Miskolc megteremtése mellett. Ezért gazdálkodott a TOP-os forrásokkal is úgy, hogy azokból minden egyes forintot városrendezésre, városépítésre, a közterületek gondozására, fejlesztésre lehessen fordítani – írták.