Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A rablók baltával verték fejen a disznót a hernádcécei telepen

Borsodihír | 2024. 07. 05. | 14:16:02
Ítéletet hozott az Encsi Járásbíróság.
A rablók baltával verték fejen a disznót a hernádcécei telepen
Az állat húsát egymás között elosztották (Fotó: Illusztráció/freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Encsi Járásbíróság előkészítő ülésen hozott ítéletet azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik 2023 januárjában a hernádcécei sertéstelepre betörve bántalmaztak, majd magukkal vittek egy több mint 100 kiló súlyú állatot.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az öt férfi átmászott a sértéstelep kerítésén, majd az ólakhoz mentek, ahol az útjukban álló rácsot egy magukkal vitt balta segítségével eltávolították. Ekkor négy vádlott bement a sertéskamrába, ötödik társuk pedig a környéket figyelte.

Az egyik férfi a baltával fejen ütötte a 120 kilós sertést, majd az eszméletét vesztett állatra a vádlottak egy madzagot kötöttek, és elvonszolták a kerítésig, ahol oly módon bántalmazták, hogy az vérezni kezdett. 

Az idő közben magához térő állatot két vádlott ismét fejen ütötte, összekötözték lábait, majd a telephelytől elvonszolták a mintegy 1,5 kilométer távolságban lévő lakóházhoz, s így az állat elpusztult. A vádlottak a sertést feldarabolták és a húsát egymás között elosztották.

Az elsőrendű vádlott az állat egyes részeit az udvarán lévő, használaton kívüli kútba dobta. Az állati tetemrészek alkalmasak az egészség és a környezet veszélyeztetésére, továbbá közegészségügyi kockázatot is hordoznak.

Az előkészítő ülésen a vádlottak beismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. Őket a bíróság társtettesként elkövetett lopás és állatkínzás bűntettében mondta ki bűnösnek, az elsőrendű vádlottnak továbbá hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt is megállapította felelősségét. Elsőrendű vádlottat a bíróság 1 év 10 hónap börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 2 év közügyektől eltiltásra, míg társait 1 év 6 hónap, illetve 1 év, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. A büntetés kiszabása során enyhítő körülmény volt valamennyiük beismerő vallomása, míg súlyosító körülményként értékelte a bíróság az elsőrendű vádlott esetében a többszörös halmazatot és azt, hogy felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt állva követte el a bűncselekményt.

Az ítélettel szemben az elsőrendű vádlott élt fellebbezéssel. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés