Hirdetés

A rendőrök 155 kiló kokaint találtak Csepelen

police.hu | 2023. 12. 05. | 19:19:04
Feketepiaci értéke 23 milliárd 220 millió forintra tehető.
A rendőrök 155 kiló kokaint találtak Csepelen
Egykilós kiszerelésekben érkezett a kábítószer (Fotó: rendőrség)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai több mint 154 kilogramm, 23 milliárd forintot meghaladó értékű kokaint foglaltak le egy csepeli telephelyen. A BRFK december 5-én közölte, hogy egy, a csepeli szabadkikötőben "ólálkodó" maszkos férfiről érkezett bejelentés november 11-én hajnalban. Az ismeretlen elmenekült, a rendőrök nem találták meg.

Megtalálták ugyanakkor azt a hűtőkonténert, amit megpróbált kinyitni: a hat méter magasan elhelyezett konténerben kialakított rejtekhelyről 155, egyenként körülbelül egykilós kábítószergyanús anyagot tartalmazó csomag került elő. A helyszínen folytatott szemle keretében alkalmazott tesztek kokaint mutattak ki.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság különösen jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer birtoklása bűntett miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen. A kirendelt vegyészszakértők vizsgálata megerősítette, hogy a nettó 154,805 kilogramm lefoglalt anyag nagy tisztaságú kokain, aminek feketepiaci értéke 23 milliárd 220 millió forintra tehető – írták.

A közlemény szerint ez átlagos hígítással is annyi kábítószer, hogy életkortól függetlenül minden második fővárosi lakosra jutna egy adag.

Az adatgyűjtés megállapította, hogy a kábítószer elrejtésére használt konténert Ecuadorban adták fel, és banánt szállítottak benne; a szállítmány Mexikóba, majd hajóval Németországba érkezett, onnan vasúton jutott Magyarországra november 8-án, ahol a banánt kirakodták. A BRFK nyomozói minden részletre kiterjedő adatgyűjtést folytatnak Magyarországon, és felvették a kapcsolatot több külföldi hatósággal, köztük az amerikai kábítószerellenes ügynökséggel, a DEA-vel.

Közölték azt is, hogy ezen az óriási drogfogáson túl a Budapesti Rendőr-főkapitányság idén összesen körülbelül 406 209 000 forint utcai értékű kábítószert vont ki a feketepiaci forgalomból, közte 2,775 kilogramm kokaint, 4,55 kilogramm amfetamint, 76,21 kilogramm, továbbá 138 tő marihuánát, és 96 embert fogtak el kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt.