Hirdetés
Hirdetés

A tuzséri álbankár 19 milliót csalt ki egy miskolci nőtől

police.hu | 2024. 03. 28. | 10:20:27
Az áldozat elkövetett egy nagy hibát.
A tuzséri álbankár 19 milliót csalt ki egy miskolci nőtől
A férfi megszerezte a nő netbankos adatait (Fotó: Illusztráció/freepik.com)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csalás miatt folytat nyomozást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 25 éves tuzséri férfival szemben. Az elkövető 2023. augusztus 16-án kicsalt egy Miskolcon lakó sértettől közel 19 millió forintot. 

Az álbankár telefonon kereste meg áldozatát, és közölte, hogy gyanús műveletet észleltek a számláján, de közösen meg tudják akadályozni, hogy kár érje. Azt mondta a sértettnek, hogy kapcsolja telefonon az informatikai csoportot, ahol kérték tőle, hogy töltse le számítógépére az AnyDesk programot, és lépjen be a netbankjába, majd adja meg a pénzintézet által küldött sms-kódokat. Az asszony a kéréseknek eleget is tett. A csaló így megszerezte a sértett netbankos adatait, majd az összes megtakarított pénzét. A rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki az elkövetőt 2024. március 12-én, és közel félmillió forintot le is foglaltak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy mindenki biztonságban legyen a világhálón is.

  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája és a netbankja belépési adatait! A pénzintézetek soha nem kérik a számlatulajdonosoktól ezeket az információkat, mivel az ügyfél-azonosítás során dolgozóik látják ezen adatokat!
  • A bank telefonon soha nem ad utasítást az ügyfélnek semmilyen átutalásra!
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja Önnek!
  • Amennyiben áldozattá vált, azonnal, késedelem nélkül értesítse számlavezető bankját, és tegyen feljelentést a rendőrségen!
Hirdetés
Hirdetés