Amit egy méhészeti mesterműről, a lépesmézről tudni érdemes
Nem is gondolnánk, hogy hány fajtája van a méznek! Van, aki az akácmézet preferálja, mások a hársmézre esküsznek, de sokak kedvencei az ízesített mézkülönlegességek is. Szerencsére ma már akkora a felhozatal, hogy mindenki megtalálhatja a számára ideálisat.
Pozitív élettani hatásukról a hírekben is gyakran olvashatunk. Tucatnyi méztípust találunk a természetízei.hu vitamézes webáruházában például. Fajta- és gyógynövényes mézek éppúgy elérhetők itt, mint különlegességek. Akár még a karácsonyi ajándékcsomagokat is össze tudjuk belőlük állítani. Mi most azonban egy fajtát szeretnénk bemutatni, talán a legnemesebbet mind közül. Ez pedig nem más, mint a lépesméz.
Igazi művészi alkotás a méhektől
A lépesméz méhviasz sejtekbe zárt méz, ami egy újabb méhviasz réteggel kerül lezárásra. Ez nem más, mint a méhek egyedi alkotása. A viaszlép hatszögletű sejtekből tevődik össze, és ebben raktározzák el a rovarok a mézet. Ezt pedig viaszból és propoliszból álló szürkésfehér sejtfedéllel zárják le. A dupla rétegeléssel egy sűrű és különösen finom ízvilágot, jellegzetes aromát teremtenek, ami a legmagasabb biológiai értékkel bír a mézek között.
Mit tartalmaz a termelői lépesméz, és miért annyira jótékony?
Összetevők tekintetében akácmézből és lépesmézből áll a termelői lépesméz, melynek nagyon magas a tápértéke. Szénhidrát, víz és fehérje található benne, zsír pedig egyáltalán nem. Milyen pozitív hatásai vannak?
- A természetes antioxidánsainak köszönhetően fogyasztásával megelőzhető a sejtszintű károsodás szervezetünkben.
- Az ásványi anyagok és a benne található vitaminok az immunrendszert erősítik.
- A légzőszervekre gyakorolt pozitív hatása vitathatatlan.
- Homlok- és arcüreggyulladás esetén segít a gyulladásos állapotok leküzdésében.
- Rágásával tisztítjuk a fogakat, erősítjük a fogínyt.
- Az emésztést is jótékonyan támogatja.
- Kiváló energiaforrás, mert gyorsan felszívódik.
- Igazi ínyencség rendkívül édes íze és sűrű állaga miatt.
Hogyan fogyasszuk?
Desszertként vagy édességként szokták fogyasztani, de önmagában is nagyon ízletes. Akár kenyérhez, gyümölcsök mellé vagy fagylalthoz is ajánlott. A lépszeletet elrágva kioldódnak az értékes komponensek, ami pedig marad, azt le is lehet nyelni, de akár ki is dobhatjuk. Jó tudni, hogy minden részét bátran lehet fogyasztani.
Amire figyeljünk!
Sajnos az utóbbi időben gyakran került a hírek fókuszába az ételallergia, ami a méz esetében is felmerülhet. Vannak, akik kifejezetten allergiásak rá, ezért számukra nagyon veszélyes lehet a fogyasztása.
Tartsuk ezt szem előtt, és konzultáljunk szakemberekkel, mielőtt beépítjük a mindennapi étrendünkbe! Ha pedig bátran alkalmazhatjuk, válasszunk megbízható beszerzési forrást, ahol garantáltan nem csalódunk majd a minőségben! Ilyen többek között a természetízei.hu vitamézes webáruháza is.