Hirdetés
Hirdetés

Az alacsony fogyasztású szervereké a jövő!

| 2023. 01. 16. | 06:43:00
XXX
Az alacsony fogyasztású szervereké a jövő!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amennyiben most tervezel szervert vásárolni, akkor minden bizonnyal nemcsak a vas árcéduláját nézed meg, hanem azt is, hogy mennyit fogyaszt. Most, hogy kitört az energiaválság, egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy mennyibe kerül fenntartani az adott szervert.

Alternatív megoldásként szóba jöhet, hogy bérelsz egy szervert a RackForesttől. Az energiaköltségét persze közvetve így is meg kell fizetned, ám a bérleti díj mellé kapsz egy sor szolgáltatást is. A gépterem bérleti díja, a már említett energiaellátás, a hűtés költsége mellett lekerülnek a válladról a folyamatos felügyelettel, a hibaelhárítással kapcsolatos teendők is. Érdemes megfontolni ezt a konstrukciót is.

A következőkben áttekintjük, hogy a piac szereplőivel mi történt az elmúlt évek során, mik a trendek, és hogyan gondolkodnak a legnagyobb vállalatok fejesei az energiaválságról.

Milyen szerverek vannak egyáltalán a piacon?

Az Intel a szerverchipek piacán igen jelentős fölényben van a vetélytársaival szemben. A piaci részesedése 97 és 99 százalék közé tehető.

2008-ban csupán három cég több szerverchipet rendelt, mint a többiek összesen. Ez a három vállalat a HP, a Dell és az IBM volt. Az Intel szerverekbe szánt processzoraiból származó bevételeinek a háromnegyedét adta ez a trió.

2012-ben megváltozott a piac. Ekkor már nyolc cég adta az Intel bevételének ugyanekkora hányadát. Érdekesség, hogy az egyik ügyfél egyáltalán nem árult szervert, hanem saját maga részére vásárolt. A Google ekkor csak az ötödik volt a legnagyobb megrendelőket tartalmazó listán.

Eltelt néhány év…

Olyan szerverparkok építésébe kezdtek a felhőalapú szolgáltatást kínáló vállalatok, hogy nem kellettek már viszonteladók. A nagy cégek, mint a Google, az Amazon, az Apple vagy éppen a Facebook olyan mennyiségben vásárol éves szinten szervereket, hogy a piacot alapjaiban határozzák meg. A szerverchipek fejlesztésének irányát is képesek befolyásolni. Manapság elvárás, hogy egy gép éppen arra a célra legyen alkalmas, amire kell, nem elég, ha képes valamire, tehát a specializálódás trendé vált. Ezek a megoldások az Inteltől speciális feladatokra való dedikált áramköröket igényelnek. 

A felhőalapú szolgáltatásokat kínáló cégeknek egyértelműen megéri türelmesen kivárni amig az igényeiknek megfelelő megoldások elkészülnek, akkor is ha a fejlesztés akár hónapokig is eltart. Így ugyanis alacsonyabb lesz a fogyasztásuk, ami gyorsan meglátszik egy vállalat profilján.

Ez a helyzet mostanság

Az Intel által eladott szerverproceszorok jelentős százaléka ma már egyedi tervezésű és egyedi kivitelezésű is. Azzal, hogy megvették az Alterát, olyan áramköröket tudnak gyártani, amelyekre az egyedi igényekkel rendelkező vásárlóknak éppen szükségük van.

Egy-egy aprócska módosítás dollármilliós nagyságrendű különbözetet jelenthet, ha az energia költségeiről van szó. Az energiahatékonyság minden eddiginél fontosabb kérdés lett, az iparág szereplői pedig törekszenek arra, hogy saját, zöld, megújuló energiaforrásokból táplálkozzanak.

Hirdetés
Hirdetés