Hirdetés
Hirdetés

Az év fája lehet Bodrogkisfalud öreg csodája

evfaja.hu | 2024. 06. 15. | 13:57:19
Szimbólumává vált a helyben tenni akaró közösségnek.
Az év fája lehet Bodrogkisfalud öreg csodája
Lenyűgöző nagyság és látvány (Fotó: evfaja.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Huszonhárman neveztek idén az Év Fája versenyre. Az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije 9 fát juttatott a döntőbe, rájuk július 1-től lehet majd szavazni az evfaja.hu oldalon keresztül.

A vetélkedőben nem számít a fák kora és mérete, előny azonban, ha a jelölt őshonos fajt képvisel, közterületen áll, vagy amelynek a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik. A döntősök kiválasztásánál a zsűri legfontosabb szempontja volt a történet, mely megmutatja, hogy az adott fa vagy facsoport miért fontos és különleges az őt nevező közösség számára.

Az Év Fáját a közönség választja meg online szavazás révén, amely idén is július 1-én indul és október 1-én éjfélkor zárul. A “Hős Fa” címet a zsűri osztja ki, és különdíjat kap minden évben az Országos Erdészeti Egyesület által választott jelölt is. A döntősökről részletes információ az evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon található, és itt lesz lehetőség a szavazatok leadására is 2024. július 1-től. 

A bodrogkisfaludi öreg tölgy

Bodrogkisfalud egy 900 lelkes kis település közvetlenül a Bodrog partján, a történelmi Tokaji borvidék magterületén. A mezőgazdaság és a természet közelsége nagyban alakítja minden korosztály gondolkodását. A falu szívében – a Bárókertben - helyezkedik el a több száz éves tölgyfa, az öreg tölgy. Tövénél a legrégebbi épület egy kiállítóterem. A lombja alatt helyi tufával kirakott kör alakú tér. Mondhatnánk faluközpontnak is talán, az évek alatt mégis ennél többet jelent a helyi emberek számára. A település összes rendezvénye, eseménye (Családi napok, Húsvéti tojáskeresés, Mikulás ünnepség, Karácsonyi koncert, nemzeti ünnepeket stb.) a fa körül zajlik. A plakátokon a helyszín megjelölésnél is csak annyit írunk, hogy ,,az öreg tölgy alatt", ebből mindenki pontosan tudja, hogy mire is gondolunk. A következő generáció helyben tartása kiemelten fontos a falu életében. Ezért egy BMX pálya, és a kisebb korosztály mozgási lehetőségeinek bővítése érdekében egy kis egyensúlyozó kalandkert és játszótér került kialakításra közvetlenül a tölgyfa mellé. A rendezvények, események alkalmával ez nagyban segíti a családokat, hogy hosszabb időt tudjanak a fa árnyékában tölteni a családdal, gyerekekkel együtt. A tölgyfa alatti tér és a kiállítóközpont remek alkotói hangulattal rendelkezik. Többek között kalligráfusoknak, grafikusoknak, festőknek és nyomdászoknak biztosítunk helyszínt egy-egy hét erejéig. Ihletet meríthetnek a borvidék szépségéből, dűlőiből és kultúrájából. Az alkotásokból természetesen kiállítás is nyílik a tölgyfa alatti kiállítóteremben. A fa szépsége minden évszakban elbűvöli a fotósokat, a helyiek és a környéken élők is szívesen választják életük fontos eseményeinek megtartására és megörökítésének helyszínéül a tölgyfát és környezetét. Az itt megrendezett eseményeknek küldetése, tartalma van. Az egy-egy napos örömködés és nagy fesztiválok mellett mintegy szimbólumává vált a helyben tenni akaró közösségnek. Szimbolizálja az egymásra figyelést, a közösségben való létet, összefogást, elszántságot és a következő generáció röghöz kötését is.