Hirdetés

Bántalmazta, majd kirabolta az idős borsodi férfit

| 2023. 11. 30. | 14:13:12
A támadót hét év fegyházbüntetésre ítélték Miskolcon.
Bántalmazta, majd kirabolta az idős borsodi férfit
Az idős férfit meg is ütötte (Fotó: Illusztráció/freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Előkészítő ülésen hozott ítéletet november 30-án a Miskolci Járásbíróság azon vádlott ügyében, aki a megállapított tényállás szerint április elején az esti órákban odament az aznap délután szemműtéten átesett, nehezen mozgó, idős férfihoz és cigarettát kért tőle. A férfi a követelésnek nem tett eleget, tovább haladva a lépcsőház ajtaját kinyitotta, bement, de azt nem tudta bezárni, mert a vádlott az ajtó és a küszöb közé lépve megakadályozta.

A vádlott ezután megszorította a sértett felkarjait, majd ököllel mellkason ütötte, és a vállpántos táskáját leemelte róla, amivel elszaladt. A táskában egyebek mellett 100 euró, valamint több mint 40 ezer forint összegű készpénz volt, továbbá a sértett személyi okmányait és bankkártyáját is abban tartotta. A terhelt férfi a bankkártyát felhasználva négy alkalommal vásárolt dohánytermékeket, majd miután azt a sértett letiltatta, már nem tudott fizetni vele.

A vádlott az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Őt a bíróság a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettében, okirattal visszaélés vétségében és információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek és 7 év fegyház fokozatú szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. A büntetés-kiszabás során enyhítő körülményként esett latba a terhelt beismerő vallomása és megbánó magatartása, valamint fiatal felnőtt volta, míg súlyosító körülményként értékelte a bíróság a többszörös halmazatot és a vagyon elleni bűncselekmények elszaporodottságát.

Az ítélet nem jogerős.