Hirdetés

Bejelentés: lesz idén Miskolcon Kocsonyafesztivál!

| 2023. 01. 06. | 13:21:00
Magyarország legnagyobb téli fesztiválja.
Bejelentés: lesz idén Miskolcon Kocsonyafesztivál!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Veres Pál, a borsodi megyeszékhely polgármestere január 6-án hivatalos Facebook-oldalán jelentette be, hogy 2023-ban Miskolc – négy év kényszerű kihagyás után – ismét megrendezi a Magyarország legnagyobb téli fesztiváljaként számontartott Kocsonyafesztivált. A döntést óriási várakozás előzte meg, hiszen a gasztro-kulturális rendezvénysorozat rendkívüli népszerűségnek örvend: a helyieken kívül a környékbeliek is szívesen látogatják, de rengeteg vendég érkezik ilyenkor az ország távolábbi pontjairól is.

A rendezvény dátuma: március 3-5.

A pislogó kocsonya legendája

Közismert a szólás, hogy „Pislog, mint miskolci kocsonyában a béka”. Más változatok is előfordulnak, mint „Reszket, remeg, rezeg, mint a miskolci kocsonyában a béka”. A szólás alapját a következő történet adja:

Még a 19. században történt, hogy a vasúti forgalom megnyitása előtti időkben a Gömörvidék és Budapest közti kereskedelmet gömöri fuvarosok bonyolították. Miskolc ennek az útvonalnak egy közbeeső állomása volt. A fuvarosok általában a szentpéteri kapuban lévő vendégfogadókban szálltak meg éjszakára. Egyszer egy tót fuvaros a Magyar Huszárba tért be, hogy szállást kérjen. Vacsorára kocsonyát rendelt. A kocsmárosné, akit Potyka Katinak neveztek, hamarosan hozta is az ételt. A tót atyafi nekilátott az evésnek, és előbb a lé alól kikandikáló húst akarta megenni, ám ijedten ejtette el a villát „Jaj, jaj, kocsmárosné, ennek a kocsonyának szeme is van, s csak úgy hunyorgat felém!” A kocsmárosné is megijedt, de tudomásul kellett venni a dolgot, mert egy béka volt befagyva a kocsonyába.

A hagyomány szerint többször is megtörtént az eset Miskolc kocsmáiban és fogadóiban és nem csak fuvarosokkal, hanem országgyűlési képviselőkkel is, a 20. században a híres Korona Szállóban és a Három Rózsa vendéglőben is. Emlékét őrzi a porcelánból készített kocsonyástál, amit a vásárokon árulnak.