Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Borsodban irtják a szúnyoglárvákat

MTI | 2024. 04. 22. | 12:33:05
A Tisza felső szakaszán.
Borsodban irtják a szúnyoglárvákat
Felszállnak a repülők (Fotó: Illusztráció/Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A héten öt vármegyében, összesen 2300 hektárnyi területen, biológiai eljárással irtják a szúnyoglárvákat a szakemberek – tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) április 22-én az MTI-t.

A következő napokban a Tisza felső szakaszán Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a Tisza-tónál és Szolnok térségében végeznek repülőről biológiai lárvagyérítést. Sopron környékén, a Szigetközben, a Csepel-sziget térségében, valamint Baja és Mohács környékén pedig gépjárműről, esetenként csónakról, vagy gyalogosan juttatják  a csípőszúnyogok lárváit elpusztító fehérjetartalmú készítményt a vízbe – tartalmazza a közlemény.

Ez annál is inkább szükséges, mert az elmúlt hetekben az ország számos pontján alakultak ki a csípőszúnyogok számára megfelelő vizes élőhelyek – tették hozzá.

Mint írták: a korai tavasz következményeként egyre nagyobb számban jelennek meg a szúnyoglárvák a folyók mentén, de egyes helyeken már kifejlett egyedekkel is lehet találkozni. A szúnyoglárvák ellen használt készítmények más élőlényekre nem hatnak. A jelenlegi hűvösebb idő lassítja a lárvák fejlődését, és kedvez a munkák elvégzésének. Ugyanakkor – folytatták –, az esős időjárás miatt nem csak a folyók és a tavak mentén képesek kifejlődni a vérszívók, számos fajuk kifejezetten emberközeli életmódot folytat, ház környéki, vízzel teli tárgyakban szaporodnak.

Mivel a magántelkeken szervezett szúnyoggyérítés nem végezhető, ezért fontos, a ház körül található, a szúnyogok tenyészhelyéül szolgáló  vízzel teli edények, hordók folyamatos kiürítése – tartalmazza a közlemény.