Hirdetés
Hirdetés

Borsodi krimi: követte, fejbe vágta, majd kirabolta

| 2024. 02. 21. | 13:20:37
Ítéletet hozott a bíró Miskolcon.
Borsodi krimi: követte, fejbe vágta, majd kirabolta
Mindent beismert a büntetett előéletű férfi (Fotó: Illusztráció, Freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Előkészítő ülésen hozott ítéletet a Miskolci Törvényszék annak a vádlottnak az ügyében, aki a presszóból hazafelé tartva követte a szintén kerékpározó sértettet, majd ököllel fejbe vágta és az eszméletét vesztett férfi lakásából értéktárgyakkal távozott.

A megállapított tényállás a terheltet 2023 áprilisában – korábbi agresszív viselkedése miatt – nem szolgálták ki egy borsodi településen lévő presszóban és távozásra szólították fel. A férfi előbb az épület teraszán, majd egy közeli padon ült le.

 Eközben a vádlottal ismeretségi viszonyban lévő, zárásig a presszóban tartózkodó sértett kerékpárral hazaindult. A terhelt beszélgetés céljából – szintén kerékpárral közlekedve – követte a férfit, azonban a sértett nem vett róla tudomást, ezért megharagudott rá. A férfi megérkezett a házához, kinyitotta a bejárati ajtót, ekkor a vádlott mögé lépett és hátulról puszta kézzel fejbe vágta, majd a földre eső sértettbe bele is rúgott. Ezt követően a terhelt az eszméletlen férfit bevitte a házba, majd felmérte, milyen értékek vannak a lakásban. Végül fűkaszát, mosógépet vett magához, valamint a sértett pénztárcájából is kivett 500 forintot. A használati tárgyakat később értékesítette.

A bántalmazás következtében a sértett arcüreg-, szemüreg- és állkapocstörést szenvedett el; a koponyaűri nyomásfokozódással járó sérülések miatt közvetlenül életveszélyes állapotba került.

A terhelt az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Őt a bíróság életveszélyt okozó testi sértés és kifosztás bűntette miatt 4 év szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként vette figyelembe a férfi bűnösségre kiterjedő beismerő vallomását és megbánó magatartását, továbbá értékelte azt is, hogy a sértett kárának jelentős része megtérült, figyelembe véve azonban azt, hogy ez nem a vádlott tevékenységének, hanem a rendőrség hatékony felderítő munkájának eredménye. Súlyosító körülményként esett latba a terhelt büntetett előélete.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője három munkanapot tartottak fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére - közölte a Miskolci Törvényszék

Hirdetés
Hirdetés