Hirdetés

Börtönbüntetésre ítélték Fekete-Győr Andrást

mti | 2024. 02. 12. | 16:03:45
„A pedofilok segítőjét szabadon engedik, miközben családapákat börtönbe küldene a rezsim” - reagált a Momentum.
Börtönbüntetésre ítélték Fekete-Győr Andrást
Fekete-Győr András (Fotó: mti)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elsőfokon még felmentették Szarvas Koppány Bendegúzt és Fekete-Győr Andrást a hivatalos személy elleni erőszak vádja alól, de az ügyészség fellebbezett, és február 13-án, hétfőn másodfokon felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

A Momentum politikusai az ügyészség vádja szerint még 2018 decemberében a túlóratörvény elleni tüntetéseken rátámadtak a rendőrökre.

Szarvas Koppány Bendegúz a rendezvény alatt meggyújtott egy pirotechnikai eszközt, amelyet – miután az már nem szikrázott, csak füstöt árasztott magából – a Parlament épületének biztosítását végző rendőrök felé dobott. Másnap az I. rendű vádlott – ezúttal a II. rendű terhelt, Fekete-Győr András társaságában – újfent megjelent egy Kossuth téri demonstráción, amikor mindketten meggyújtottak pirotechnikai eszközöket, majd miután azok már csak füstöt bocsátottak ki magukból, az I. rendű vádlott többet, míg a II. rendű vádlott egyet a rendőrök felé dobott

- olvasható az ügyészség vádiratában. Az érintettek tagadták a bűnösségüket. Fekete-Győr Andrást egy év börtönbüntetésre ítélték, ezt azonban két év próbaidőre felfüggesztette a tanács. Szarvas Koppány Bendegúz esetében a jogi minősítést változtatta meg a törvényszék az elsőfokú végzéssel szemben, így maradt a felfüggesztett szabadságvesztés.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért a döntés meghozatalához. Szarvas Koppány Bendegúz szintén gondolkodási időt kért, míg Fekete-Győr András védőjével együtt fellebbezett a döntés ellen, így az ítélőtáblán folytatódik az ügy.

Reakciók

„A pedofilok segítőjét szabadon engedik, miközben családapákat börtönbe küldene a rezsim”

- így reagált a Momentum az ítélethirdetés után.

A Fidesz kommunikációs igazgatója arra vár választ Fekete-Győr Andrástól (Momentum), hogy lemond-e parlamenti mandátumáról és visszavonul-e a közélettől, miután a bíróság bűnösnek találta hivatalos személy elleni erőszak vádjában. Hollik István hétfői Facebook-bejegyzésében azt írta: Fekete-Győr Andrást hivatalos személy elleni erőszak vádjában bűnösnek találta a bíróság.

Adódik a kérdés: vállalja-e a politikai felelősséget, azaz lemond-e parlamenti mandátumáról és visszavonul-e a közélettől? Most kiderülhet, hogy a baloldalon a bíróság által kimondott bűnöknek van-e következménye"

- fogalmazott bejegyzésében Hollik István.