Csicseriborsó: az ősi növény modern kori népszerűsége

Gondoltál már arra, honnan származik a csicseriborsó, vagy miért annyira elterjedt mostanában? Ez az apró hüvelyes növény valóságos időutazó a konyhákban, hiszen eredete közel 6000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Az egykori Dél-Nyugat-Ázsiából indulva a csicseriborsó mára világszerte ismert és kedvelt elemmé vált a tányéron.
A csicseriborsó történelme
A hummusbar által is előszeretettel felhasznált növény eredeti termőterülete Dél-Nyugat-Ázsia, és a régészeti leletek szerint az első termesztett példányokat már 5000-6000 évvel ezelőtt használták. A csicseriborsóra való utalás a római világban is megjelent, gondolj csak a Cicero családnévre.
Magyar nyelvterületen az első írásos említése 1350-ből származik, és érdekességként a "bagolyborsó" megnevezést is alkalmazták rá. A mindennapi élet szerves részét képezte, főzeléket készítettek belőle, sőt, abraktakarmányként is szolgált.
A modern csicseriborsó: globális térhódítás
Tudtad, hogy a csicseriborsót leginkább Indiában termesztik? A globális csicseriborsó-termesztés Indiára koncentrálva akkorára nőtt, hogy az ország évente több mint 7,8 millió hektáron termeszt. Kína, meglepő módon, a legmagasabb hozamú termelő terület, ahol 3,2 tonnát érnek el hektáronként. Az afrikai földrészen is jelentős szereplő, ahol vízben szegény területeken is megél.
Az elmúlt években világszerte a termőterület lassan növekedett, meghaladta a 11 millió hektárt is. Mi lehet ennek az oka? Valószínűleg a növény tápértéke és rugalmassága teszi vonzóvá. Jemenben és Boszniában átlagosan 2,7 és 2,8 tonna között alakul a hozam, ami azt mutatja, hogy ezek az országok is komolyan veszik a növény termesztését. Európában Spanyolország vezet, ahol 24 ezer hektáron termelik a csicseriborsót, és évente átlagosan 20,5 ezer tonnát takarítanak be.
Fehérje a tányérodra
A csicseriborsó tápértéke annyira jelentős, hogy egyes országokban kiemelkedő fehérjeforrásként szolgál. Egy hektárnyi csicseriborsó több fehérjét biztosít, mint az árpa vagy a zab. A lencsével vagy babbal szemben emészthetősége és biológiai értéke is kedvező. Nemcsak a szemek fontosak, a növény szára és levelei is magas fehérjetartalmúak, ráadásul kiváló talajjavító tulajdonsága is van.
Az éttermek kínálata Magyarországon is bőségesen tartalmaz izgalmas csicseriborsó ételeket. Ezek felfedezése nemcsak egészségednek tesz jót, de fantasztikus ízekkel is megismerkedhetsz.
A hummusbar szerepe
És mi a helyzet az éttermi színtéren? A hummusbar kiemelten foglalkozik a csicseriborsó minőségi felhasználásával. A közel-keleti konyhára specializálódott helyek a világ számos pontján jelen vannak, így te is kipróbálhatod, milyen lehetőségek rejlenek ebben a sokoldalú alapanyagban.
Franchise rendszerben működő egységeik Szlovákiában, Bulgáriában és Portugáliában is elérhetők, így nemzetközi vonalon is terjednek. Az autentikus ízek mellett a csicseriborsós termékek egészséges mivoltát is hangsúlyozzák, ami manapság még népszerűbbé teszi őket.
Egy dolog biztos: a csicseriborsó gazdag története és tápláló értékei miatt még sokáig ott lesz a mindennapjainkban, az éttermi kínálatokban ugyanúgy, mint az otthoni konyhákban. A hummusbar pedig gondoskodik róla, hogy ezen az úton autentikus ízekkel találkozzunk.










































