Hirdetés
Hirdetés

Csodák kerülnek ki a rudolftelepi bútorfestők keze alól

Borsodihír | 2024. 06. 05. | 13:46:54
Közösségformálás, gyönyörű kivitelben.
Csodák kerülnek ki a rudolftelepi bútorfestők keze alól
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nemzeti Művelődési Intézet A Szakkör programja 2021-ben indult, és hatalmas sikernek bizonyult. 2022 őszén már közel 15 ezer fő csatlakozott a szakköri csoportokhoz. A szakágak száma is bővült, többek között kötés gyönggyel, papírfonás, a tojásfestés táji sajátosságai, gyertyakészítés, éremgyűjtés, csuhé, makramé, békés megyei hímzés és quilling szakkörök indultak országszerte. A 2023-ban meghirdetett programban újabb három szakág indult: a baba-mama horgolás, a natúrkozmetika és a szövés kereten. 2024-ben pedig már 22 szakág közül választhatnak az érdeklődők újonnan makramé középhaladó, horgolás zsinórfonallal, palóc hímzés közül is.

Az A Szakkör program meghatározó szerepet tölt be a közösségek építésében, a helyi identitás erősítésében a településeken, valamint ráirányítja a figyelmet nemzeti értékeinkre és hagyományainkra, továbbá elősegíti az aktív közösségi együttműködést és a magyar népi kézművesség tudásanyagának átörökítését.

Az aszakkor.hu a Nemzeti Művelődési Intézet tudásmegosztó, ingyenesen elérhető online felülete, mely a hagyományos szakköri tevékenységek egyes fázisaiba avatja be a látogatókat. Bemutató videókon keresztül díjmentesen biztosít lehetőséget a szakköri tevékenységek kipróbálására. Az aszakkor.hu megismerteti a látogatókkal a több évtizedes tapasztalattal bíró mestereket és oktatókat.

A rudolftelepi József Attila Művelődési Ház vezetője, Rác Renáta álmodott egy nagyot, és csatlakozott az aszakkor.hu oldalon a bútorfestés szakköri programhoz. A szakkörszervezői ismeretek megszerzését követően 2023 októberében nyílt lehetőség arra, hogy Rudolftelepen meghirdesse a szakköri foglalkozást, végül 5 lelkes hölgy csatlakozott, és sajátította el a bútorfestés alapjait.

A szakköri foglalkozások alapját Ament Éva szakoktató, bútorfestő online videós tananyaga segítette, a bemutatott mintákat az előzetesen begyakorolt technikákkal festették fel az ügyes kezű asszonyok a pályázati forrásból biztosított alapanyagokra. Készült Vizesréti ajtónévtábla, Kórósi kulcstartó és templomkazetta mintázat, Faddi tükörkeret, Vizesréti, Kiétei, Sólyi templomkazetta és Békés megyei szlovák doboz. 

Az elkészült művekből  május 30-án a rudolftelepi József Attila Művelődési Házban nyílt kiállítás. A kiállítás megnyitóján Zilahy Zoltán, Rudolftelep polgármestere elismerését fejezte ki a szakkör tagjainak, kiemelte, bízik abban, hogy ez csak a kezdet, és látva a szebbnél szebb alkotást, egyre több rudolftelepi lakos kap kedvet a bútorfestés alapjainak elsajátításához, mely ismereteket akár saját háztartásában is kamatoztathatja.

A kiállítás június 30-ig megtekinthető a József Attila Művelődési Házban nyitvatartási időben. 

Hirdetés
Hirdetés