Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Dunántúli cég építi újjá Tokaj főterét

Borsodihír | 2024. 06. 13. | 18:47:12
Két egyedi szőlőlugast is telepítenek.
Dunántúli cég építi újjá Tokaj főterét
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A tokaji Esszencia főtér, a főutca rekonstrukciójára írt ki pályázatot a helyi önkormányzat, ami eredménnyel zárul a Közbeszerzési Értesítő június 13-i számának adatai alapján. Ennek érelmében a nyertes vállalkozásra a burkolat és a zöldfelület, a folyóka bontása vár, valamint térburkolási és vízelvezető folyóka építési munkák elvégzése, zöldfelület, fák és növények telepítése.

Kikötés volt, hogy a kiviteli terv elkészítése, a kivitelezési munkák elvégzése során irányadó – egyebek mellett – a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló vonatkozó rendelet, valamint a helyi építési szabályzat és a településképi rendelet. 

Főbb munkák a teljesség igénye nélkül: aszfalt és térkő bontása körülbelül 6800 négyzetméteren, zöldfelület bontás 500 négyzetméteren, folyóka bontás 820 folyóméteren. Új alépítmény készül természetes kővel, vöröses színű gránit burkolat bazaltőrleménybe fektetve. A meglévő 28 öntöttvas kandelábert óvatosan bontják, újrafestik, felújításák LED technológiával és áttelepítik a főutca felújítással nem érintett szakaszaira a ottani meglévő kandeláberek helyére. Új, 28 darab, egyedi lézervágott címerekkel ellátott két fényforrásos LED technológiával ellátott fa-fém kandeláber kerül a helyükre. A főutcán 10 okospad is helyet kap. Két egyedi szőlőlugast is telepítenek, ezen túl 95 fát, 15 rózsát, 150 szőlőtövet. 

A beruházás világörökségi területen, műemléki környezetben, helyi védelem alatt valósul meg. A munkákat a nagykanizsai székhelyű Szabadics Építőipari Zrt. végezheti 2,2 milliárd forint értékben. A városvezetés a céggel április 3-án kötött szerződést.