Hirdetés
Hirdetés

Elfogadta az Országgyűlés Novák Katalin lemondását; új elnököt választanak

| 2024. 02. 26. | 17:42:42
Új közjogi méltósága lesz az országnak ezen a napon.
Elfogadta az Országgyűlés Novák Katalin lemondását; új elnököt választanak
Sulyok Tamás a parlamentben várja, hogy elnökké válassza a többség (Fotó: mti)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elfogadta az Országgyűlés Novák Katalin köztársasági elnök lemondását február 16-án, hétfőn. A képviselők a döntést 196 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül hozták meg.

Novák Katalin február 11-i keltezéssel nyújtotta be lemondó nyilatkozatát a parlamentnek. A köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény szerint az államfő megbízatása az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata meghozatalának napján szűnik meg.

Az alaptörvény rendelkezik arról, hogy ha az államfő megbízatása idő előtt szűnt meg, a megszűnéstől számított harminc napon belül kell az Országgyűlésnek megválasztania az utódját.

A posztra a kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik. Az ellenzéki képviselőcsoportok önállóan nem tudnak, közösen pedig várhatóan nem állítanak jelöltet. A köztársasági elnököt az Országgyűlés öt évre választja. Államfővé megválasztható bármely magyar állampolgár, aki elmúlt 35 éves.

Az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig az államfői feladat- és hatásköröket Kövér László, az Országgyűlés elnöke gyakorolja. Amíg Kövér László látja el az államfői feladat- és hatásköröket, a parlament döntése alapján a fideszes Lezsák Sándor alelnök tölti be a házelnöki posztot.

Hirdetés
Hirdetés