Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elhunyt Miskolc egyik díszpolgára

| 2022. 08. 03. | 19:38:00
Dr. Török Pál idegsebész 97 éves volt.
Elhunyt Miskolc egyik díszpolgára
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

97 éves korában, július 23-án elhunyt Dr. Török Pál idegsebész, Miskolc díszpolgára, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház idegsebészetének alapítója – írta meg közleményében a miskolci önkormányzat augusztus 3-án. 

Tizenhat évnyi debreceni szolgálat után fogadta el Török Pál a miskolci invitálást, hogy megalapítsa a B.-A.-Z. Megyei Kórház idegsebészeti osztályát. 1964-től dolgozott a kórházban, 25 évig vezetve az általa kialakított osztályt, munkásságát Miskolc városa 2005-ben díszpolgári címmel ismerte el.

Szakmai és emberi nagyságát kiválóan példázza, hogy még életében emléktáblát állítottak neki a megyei kórházban. Itteni munkájától egy bravúros, nyolcórás kisagy-hídszögleti hallóidegdaganat-műtéttel búcsúzott, de a szakmát nem hagyta el, 90 éves kora előtt két hónappal még rendelt Szikszón.

Miskolc mellett élete végéig ezer szállal kötődött Kömörőhöz, amikor csak tudta, segítette a községet, de Debrecent sem felejtette el. Édesapja emlékére létrehozott egy alapítványt, melynek ösztöndíjasát minden évben a Debreceni Református Kollégium tanulói közül választják ki. 

Élete alkonyán is a cívisvárosba tért vissza megpihenni - Dr. Török Pált augusztus 9-én 15 órakor kísérik utolsó útjára a debreceni köztemetőben.