Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elítélték a futónőt elgázoló zempléni autóst

birosag.hu | 2024. 03. 05. | 10:55:24
A közlekedési lámpa mindkettejük számára zöldet mutatott.
Elítélték a futónőt elgázoló zempléni autóst
Egy rendőrautó kamerája felvette a balesetet (Fotó: Ügyészségi felvétel)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ítéletet hozott a Sátoraljaújhelyi Járásbíróság annak a vádlottnak az ügyében, aki 2022 júniusában gépjárművével elütötte a zebrán áthaladó futónőt.

2022. június 29-én reggel a vádlott férfi autóval közlekedett egy zempléni városban, mikor egy kereszteződéshez érkezett, ahol jobbra akart kanyarodni. Ugyanehhez az útkereszteződéshez a vádlottól jobbra lévő járdán futva közelített a sértett, aki egyenesen kívánt áthaladni a zebrán. A forgalmat irányító közlekedési lámpa mindkettőjüknek zöldet mutatott, így a bekanyarodó autósnak elsőbbséget kellett volna adnia a sértett részére. A nő megkezdte futva az áthaladást a zebrán, miközben kikerült egy vele szemből érkező, kerékpárját toló gyalogost. Utóbbit a vádlott észlelte, azonban nem állt meg, hanem járművét úgy kormányozta, hogy közvetlenül a gyalogos mögött el tudjon menni. A vádlott azonban figyelmetlensége miatt nem észlelte a sértettet – aki az ütközésig a zebrán már több mint öt métert megtett –, és kanyarodás közben őt gépkocsija elejével elütötte.

A baleset következtében a sértett csonttörésekkel járó, maradandó fogyatékosság hátrahagyásával gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.

A terhelt az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Őt a bíróság közúti baleset okozása vétségében mondta ki bűnösnek és 500 ezer forint pénzbüntetésre, valamint két év „B” kategóriájú közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte a férfi beismerő vallomását, őszinte megbánását, együttműködő magatartását, büntetlen előéletét és kifogástalan közlekedési múltját, valamint a sértetti közrehatást. Súlyosító körülményként esett ugyanakkor latba, hogy a vádlott alapvető közlekedési szabályt szegett meg, illetve ilyenként értékelte a hasonló cselekmények országos és helyi elszaporodottságát is.  

Az ítélet nem jogerős, ellene a vádlott és védője enyhítés érdekében fellebbezést jelentett be, az ügyészség pedig három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére. 

A rögzített felvétel a balesetről ITT tekinthető meg.

Gyalogátkelőn ütötte el a futónőt Borsodban – vádat emeltek ellene
A szolgálaton kívüli hivatásos állományú rendvédelmi dolgozó figyelmetlen volt.