Hirdetés
Hirdetés

Emberölés Hegymegen: a testvérpár meg is erőszakolta 94 éves asszonyt

Borsodihír | 2024. 09. 09. | 12:59:53
Itt az ítélet!
Emberölés Hegymegen: a testvérpár meg is erőszakolta 94 éves asszonyt
Az egyik elkövető (Fotó: rendőrség)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ítéletet hozott a Miskolci Törvényszék szeptember 9-én annak a testvérpárnak az ügyében, akik a Hegymegen élő idős asszony halálát okozták.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlottak 2020. november 25-én együtt italoztak, majd úgy döntöttek, az általuk korábbról ismert, Hegymegen egyedül élő idős sértettől fognak pénzt szerezni és vele szexuális cselekményt is végeznek. A terheltek a sértett házába az ablakon keresztül jutottak be. Az ágyban fekvő 94 éves asszony felismerte a két férfit, segítségért kiáltott, mire az egyik terhelt a száját befogta, a másik pedig kezeit szorította le.

A földön fekvő sértettet többször megütötték, nyakát szorították és vele több alkalommal, a ház két helyiségében is szexuális cselekményt végeztek.

Miután a sértett eszméletét vesztette, átkutatták a lakást, majd 100 ezer forint készpénzzel távoztak, magára hagyva a fűtetlen szobában, a betonpadlón fekvő, eszméletlen asszonyt. A sértett a helyszínen életét vesztette.

A bíróság a vádlottakat társtettesként, nyereségvágyból, aljas indokból vagy célból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és magánlaksértés vétsége miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a terheltek feltételes szabadságra legkorábban 35 év elteltével bocsáthatóak. A büntetés-kiszabás során a törvényszék mindkét vádlottnál enyhítő körülményként értékelte kisebb nyomatékkal büntetlen előéletüket és az időmúlást, továbbá a többször érzékelhető megbánásukat, valamint elsőrendű vádlott esetében azt, hogy a nyomozás során tényfeltáró beismerő vallomást tett. Súlyosító körülmény volt ugyanakkor az élet elleni cselekmény négyszeres minősültsége, az ittas állapotban történő, társtettesi elkövetés, valamint az, hogy az idősek elleni bűncselekmények száma riasztóan elszaporodott úgy megyeszerte, mint országos szinten. Ilyenként vette figyelembe továbbá, hogy a büntetőügy közfelháborodást keltett, a köznyugalmat súlyosan megzavarta, a lakókörnyezetben élő idős korúak biztonságérzetét jelentősen megingatta.

Az ítélet nem jogerős, a két férfi és védőik elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentettek be fellebbezést. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Hirdetés
Hirdetés