Hirdetés
Hirdetés

Fedezd fel Erdély természeti csodáit!

Borsodihír | 2024. 02. 19. | 15:38:42
XXX
Fedezd fel Erdély természeti csodáit!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha Erdély rejtett kincseit fel szeretnéd fedezni, és nem riadsz vissza több órás vezetéstől, akkor autóval indulj útnak! Így egy sokkal kötetlenebb és változatosabb programot szervezhetsz magadnak. De mielőtt belevágsz, jó, ha megtervezed az útvonalad. 

Persze nem arról van, hogy lépésről lépésre tudnod kell, mikor, hová menj - az pont a varázsát venné el a kirándulásnak! Azt azonban érdemes látni előre, hogy mit nézz meg mindenképp. Ne hagyd ki a medvelest például, és a Békás-szoros szerpentinjeit se. Ha pedig sziklaszorosok mellett víznyelőket, sőt dolinákat és jégbarlangokat is szeretnél látni, akkor vár a Pádis fennsík!

Bármely évszakban terveznél Erdélybe utazni, a Pádis fennsík mindig jó választás, és mindig tartogat meglepetéseket. A Bihar-hegység kisebb, zárt medencéjében évmilliók során keletkezett ez a karsztvilág. Edzett természetjáróknak éppúgy kínál természeti kincseket, mint kezdő turistáknak. Amikor az utad tervezed, virtuális navigációként segítségedre lehet a Medveles csapata. Ők terepjárós túrákat is kínálnak, ha esetleg autóval nem jutnál el mindenhová.

Túraútvonalak és csodálatos látvány

A legkönnyebben Belényes felől tudod megközelíteni a Pádis fennsíkot. A Glavoj rét a szíve, ez itt az egyetlen hivatalos sátorozási helyként is funkcionál. Mintegy 20 túraútvonalon indulhatsz el innen, és fedezheted fel a környék varázslatos állat- és növényvilágát. Itt találsz bódékat, ahol tél kivételével vásárolni is tudsz.

Ha kicsit könnyebb túrával kezdenél, akkor a Ponor rétre indulj. Ez egy zárt völgy, amit erdőkkel borított dombok öveznek, az alját pedig egy patak szeli ketté, egy ún. vízelvezető rendszer. Ha követed az útját, elérsz a forrásig, ami egy sziklafalnál található. Ennek a bejáratánál tószerű képződményekre bukkanhatsz, amiket mélyről áradó víz táplál. Lenyűgöző látványban lesz részed!

Legenda - a Mócok temploma

Egy igazodó pontként áll a Mócok temploma a Pádis fennsíkon, 1458 méter magasságban. Első látásra egy fából készült kilátó hatását kelti. Máig élő legendáról kapta nevét ez az építmény. A körös-völgyiek vidékén szekérrel, lovával együtt felkapott egy mócot a szél, és a szirt tetején tette le. Ennek emlékére vasárnaponként misét is tartanak a templomban.

Állat- és növényvilág

Bár turistaparadicsom a fennsík, mégis rendkívül gazdag a flórája és a faunája, számtalan védett fajt láthatsz. Rókák, őzek, nyulak, farkasok és barnamedvék élnek itt. A krókusz- és sáfránymezőkről pedig le sem tudod majd venni a szemed, ha erre jársz. 

Bármikor terveznél erdélyi utazást, a Medveles terepjárós túráit érdemes kipróbálnod. Akár még a kollégáidnak is ajánlhatod, hiszen kiváló csapatépítő program. Igazi élményautózásról van szó. Még legeltető pásztorokkal is találkozhatsz is, sőt nyári lakhelyüket, az esztenát is megtekintheted. 

Hirdetés
Hirdetés