Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gyanúsítottá vált egy borsodi szociális intézmény vezetőnője is

police.hu | 2024. 05. 10. | 09:37:03
Vesztegetés és személyes adattal való visszaélés.
Gyanúsítottá vált egy borsodi szociális intézmény vezetőnője is
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Korábban többször adtunk már arról hírt, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján 2022 ősze óta a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), illetve több vármegyei rendőr-főkapitányság költségvetési csalás és más bűncselekmények elkövetése miatt eljárásokat folytat. Az érintett cégek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) jogosulatlanul igényeltek vissza állami támogatásokat, amivel az eddig megállapítottak alapján összességében 3,5 milliárd forinttal károsították meg a költségvetést. Az ügycsoportban eddig orvosokat, asszisztenseket, illetve cégvezetőket és alkalmazottakat gyanúsítottak meg a nyomozók.

A mostani ügy kapcsán hat olyan nőt fogtak el, akik mindegyike valamilyen szociális intézmény vezetője vagy dolgozója volt az elkövetéskor. A terhükre rótt bűncselekmények szerint pénzért, ellenszolgáltatásért cserébe kiadták az általuk vezetett otthonok lakóinak az adatait. Mindezt azért, hogy azokat felhasználva a velük kapcsolatban álló cégek jogosulatlanul állami támogatáshoz juthassanak.

A KR NNI Életvédelmi Osztály nyomozói tavaly kezdtek el nyomozni azzal a három céggel kapcsolatban, amelyek gyógyászati segédeszközök után állami támogatásokat igényeltek vissza jogosulatlanul. Ezek a cégek egy gyógyászati segédeszközök kiskereskedelmével, valamint idősek és fogyatékosok ellátásával foglalkozó kft. vezetőjétől kapták meg a vényeket. A nőnek két ortopéd orvos adott biankó recepteket, majd azokra az asszisztens írta rá a nő által mondott termékeket. 2020 és 2022 között a három cég ezzel a módszerrel összesen 400 millió forinttal károsította meg a költségvetést. Mind a kiskereskedelmi cég, mind annak vezetője, de még az asszisztens is több millió forintra tett szert azzal, hogy ebben közreműködött. A két orvost, a négy cégvezetőt, valamint az asszisztenst tavaly ősszel fogtuk el összehangolt akció keretében.

Az NNI-s nyomozók az elmúlt hónapok során tovább göngyölítették az ügyet, és kiderítették, hogy a kft. ügyvezetője hat szociális intézménnyel tartotta a kapcsolatot, és az otthonok lakóinak az adatait íratta fel a vényekre. 

Az intézetek között volt Pest, Heves, Komárom-Esztergom és Borosod-Abaúj-Zemplén vármegyei is. 

A nő négy létesítményvezetőtől, egy otthonban dolgozó betegápolótól és egy intézet főnővérétől szerezte be a gondozottak adatait. Volt, akinek cserébe mindössze 30 000 forintot adott ezért, de akadt olyan is, akinek havonta utalt, két év alatt összesen közel 2,5 millió forintot. A szociális intézmények alkalmazottai különböző formában ugyan, de mindannyian elfogadták a részükre felajánlott összegeket. Volt, aki ezt az otthonra fordította: cserepes virágokat vett, vagy abból finanszírozta a karácsonyi rendezvényüket. Mind a hat nőnek vesztegetés és személyes adattal visszaélés miatt kell felelnie. Május 7-én fogták el, állították elő, majd gyanúsítottként hallgatták ki őket. Mindannyian szabadlábon védekeznek.

A cipős ügycsoportnak jelenleg 70 gyanúsítottja van: 28 orvos, 20 cégvezető, 11 alkalmazott, 5 orvosi asszisztens és 6 szociális intézményi dolgozó.