Hirdetés
Hirdetés

Gyurcsány Miskolcon elmondta, mikor van igazi erejük az európai demokratáknak

MTI | 2024. 04. 18. | 08:35:12
A DK elnöke arra biztatta a résztvevőket, a választásokon szavazzanak Barkai László független miskolci polgármesterjelöltre és Dobrev Klárára
Gyurcsány Miskolcon elmondta, mikor van igazi erejük az európai demokratáknak
Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI/Vajda János)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A DK, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek hármas együttműködése biztos pont ma a magyar politikában – erről beszélt Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke április 17-én a három párt Tavaszi gyülekező Miskolcon című rendezvényén. Gyurcsány Ferenc azt mondta, kiszámítható, hogy az együttműködés tagjai mit gondolnak a világról, hiszen az nagyon régóta, "meglehetősen konzekvensen" ugyanaz. Azt is lehet tudni, mit fognak képviselni egy, kettő vagy három év múlva – tette hozzá.

A közeledő európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választások tétjének azt nevezte, hogy az emberek szembesítsék a kormányt azzal, mögötte áll az ország vagy sem.

Az ellenzéki politikus szerint lehet azt mondani, hogy a nemzeti konzultációban válaszolók többsége a kormánnyal értett egyet, de valójában a túlnyomó többség nem is reagál a kormány szövegeire. A DK elnöke hangsúlyozta, "nincsen olyan mutató az egészségügy állapotától az oktatáson keresztül a korrupcióig bezárólag", amelyben ne romlott volna az elmúlt években az ország helyzete. Európában Magyarországon a legnagyobb az infláció, és emiatt itt volt régóta először reálbércsökkenés – mondta, hozzátéve: ez nem az ukrajnai háború vagy az Oroszországgal szembeni uniós szankciók miatt van, "hiába próbálja meg a kormányfő ezt másra fogni, valójában a helyzet az, hogy ez az ő politikájának a következménye". "Az az ellenzék, amely nem arra törekszik, hogy az általa rosszul kormányzónak tartott kormányt mielőbb elküldje, az rosszul teszi a dolgát" – fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc szerint "legalábbis kockázatos", ha Miskolcon a Fidesz jelöltjével szemben álló civileknek, pártoknak két jelöltjük van. Úgy vélte, akkor van igazi erejük az európai demokratáknak, ha együtt vannak, és ezért, miközben hisznek saját támogatottjuk alkalmasságában, készen állnak arra, hogy "ilyen-olyan módon" megteremtsék annak lehetőségét, hogy a választásokra egy közös jelölt legyen. Hozzátette, azt, hogyan jutnak el ide, a miskolciaknak kell eldönteniük. A DK elnöke közölte, azt szeretné, ha Magyarország lehetőségnek tekintené, hogy európai nép és nemzet, nem korlátnak. Olyan lehetőségnek, amellyel a világ legfejlettebb és sok tekintetben legboldogabb országaihoz csatlakozhat. Gyurcsány Ferenc arra biztatta a résztvevőket, a választásokon szavazzanak Barkai László független miskolci polgármesterjelöltre és Dobrev Klárára, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetőjére.

A miskolci eseményen részt vett Hegedűs Andrea, a DK országgyűlési képviselője is.

Hirdetés
Hirdetés