Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Halálos baleset Sárospatakon: felmentő ítélet született

| 2023. 01. 25. | 15:22:00
Egy kerékpáros nő vesztette életét.
Halálos baleset Sárospatakon: felmentő ítélet született
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Miskolci Törvényszék ítéletet hozott annak a vádlottnak az ügyében, akit 1 év, végrehajtásában 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a Sátoraljaújhelyi Járásbíróság halált okozó közúti baleset okozásának vétsége miatt.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2018. október 11-én reggel egy tehergépkocsiból és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel közlekedett Sárospatakon. Egy vasúti átjáróba való behaladáskor a férfi a kellő körültekintést és figyelmet elmulasztotta, nem észlelte a jobb oldali visszapillantó tükörben látható kerékpáros nőt, és így nem tartott megfelelő oldaltávolságot a sértett mellett történő elhaladáskor. A pótkocsi jobb oldala surlódásszerűen nekiütközött a nő bal vállának, aki emiatt elveszítette az egyensúlyát és balra, a pótkocsi felé dőlni kezdett, végül annak jobb hátsó kereke előtt a földre esett. A kerék áthaladt a sértett fején és felsőtestén olyan élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket okozva, hogy a nő a helyszínen életét vesztette.

Az ügyész a kiszabott büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezett. 

A törvényszék által lefolytatott bizonyítási eljárás alapján megállapított tényállás néhány ponton eltér az elsőfokú ítéletben foglaltaktól. A másodfokú bíróság vizsgálta a néhai sértett balesetet megelőző mozgását is, a helyszíni tárgyalás és szakértő meghallgatása eredményeképpen megállapította, hogy az asszony jobbra történő továbbhaladása céljából kanyarodósávot vett igénybe, melynek során az egyenesen haladó járműszerelvény részére nem adta meg az elsőbbséget. A vádlott nem észlelhette a sértettet és nem kellett számítania arra, hogy a néhai olyan közel halad a pótkocsihoz, hogy a baleset bekövetkezik.

A törvényszék álláspontja szerint az elsőfokú bíróság tévesen vont le következtetést a vádlott büntetőjogi felelősségére, a vádlott KRESZ-szabályszegést nem követett el, elvárható magatartás tanúsításának elmulasztása nem terheli, ekként a terheltet bűncselekmény hiányában felmentette.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 munkanapot tartott fenn jogorvoslati nyilatkozata megtételére.