Hirdetés

Halálos balesetet okozott Vámosújfaluban – enyhítették a büntetését

Borsodihír | 2023. 12. 11. | 14:05:24
A férfi vészfékezett, de nem tudta elkerülni az ütközést.
Halálos balesetet okozott Vámosújfaluban – enyhítették a büntetését
Az asszony kerekesszékkel közlekedett (Fotó: rendőrség-archív)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa december 11-én jogerős ítéletet hozott annak a férfinak az ügyében, aki az elsőfokon eljárt Sátoraljaújhelyi Járásbíróság által megállapított tényállás szerint 2021 januárjában, a délutáni órákban Vámosújfaluban közlekedett a megengedett 50 km/h-t jelentősen meghaladó, kb. 100 km/h sebességgel. Vele szemben ellentétes irányból haladt a néhai sértett asszony elektromos kerekesszékével. A nő a vádlott járműve előtt akart elkanyarodni és az úttesten áthaladni, azonban a vádlott nagy sebessége miatt későn észlelte a veszélyhelyzetet és akkor kezdett vészfékezésbe.

Az ütközést azonban így sem tudta elkerülni, és elütötte a sértettet, aki sodródni kezdett. A nő kiesett a kerekesszékből és súlyos töréses sérüléseket szenvedett, majd kórházba szállítását követően, a baleset után egy hónappal életét vesztette.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt 2 év – végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A vádlotti és védői fellebbezés folytán eljáró Miskolci Törvényszék fenti ítéletet megváltoztatta, a szabadságvesztés tartamát 1 év 6 hónapra, a felfüggesztés próbaidejének mértékét 2 évre, míg a közúti járművezetéstől eltiltás tartamát 2 év 4 hónapra enyhítette, egyebekben helybenhagyta azt.

A törvényszék az elsőfokú bíróságtól eltérően a baleset kapcsán megállapította a sértett közrehatását is, továbbá figyelembe vette a baleset és a sértett halála közötti okozati összefüggés közvetett, távolabbi voltát.