Hirdetés
Hirdetés

Halottlátónak adták ki magukat Ózdon a tolvajok

birosag.hu | 2024. 06. 11. | 11:29:08
Idős asszonyt fosztottak ki. Ítélet született az ügyükben.
Halottlátónak adták ki magukat Ózdon a tolvajok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szabadságvesztés büntetésre ítélte az Ózdi Járásbíróság azt a két vádlottat, akik többek között halottlátónak adták ki magukat, így fosztották ki az idős sértettet.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak 2021 augusztusában három alkalommal azzal a szándékkal mentek a sértett ózdi ingatlanához, hogy a beteg, mozgásában korlátozott asszonytól pénz szerezzenek. A vádlottak kihasználták a sértett hiszékenységét, és különféle indokokkal jutottak be a házba: először vizet kértek, másodszor "halottidézőnek" adták ki magukat. A terheltek harmadik alkalommal pálinkavásárlási szándékot színlelve érték el céljukat, akkor találtak rá egy mappában százezer forintra, míg a sértett pénztárcájából 80 ezer forint készpénzt vettek magukhoz.

A bíróság a vádlottakat társtettesként elkövetett kifosztás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért 

  • az elsőrendű vádlottat 3 év  börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 3 év közügyektől eltiltásra,
  • a másodrendű vádlottat 1 év, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélte. 

A büntetéskiszabás során enyhítő körülményként értékelte a bíróság az elsőrendű vádlott mentális állapotát és az okozott kár megtérültét, míg súlyosító körülményként estek latba az előéletében rejlő körülmények. A másodrendű vádlott vonatkozásában enyhítő körülményként állapította meg a terhelt büntetlen előéletét, beismerését, valamint a sértetti megbocsátást.

Az ügyész, továbbá a másodrendű vádlott és védője a kihirdetett ítéletet tudomásul vette, azonban elsőrendű vádlott és védője fellebbezést jelentettek be, így az ítélet vonatkozásában nem jogerős.