Hirdetés
Hirdetés

Hogyan lehet megkülönböztetni egymástól a prémium és a gyenge minőségű bejárati ajtókat?

| 2022. 02. 14. | 09:20:00
XXX
Hogyan lehet megkülönböztetni egymástól a prémium és a gyenge minőségű bejárati ajtókat?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A bejárati ajtó otthonunk fontos része, ezért ha cserére kerül a sor, közel sem mindegy, hogy milyen minőségű darabot választunk. Ránézésre azonban nem mindig egyszerű megkülönböztetni a kiválót a silánytól, de cikkünkben adunk pár tanácsot, ami segíthet.

Anyaghasználat

Avagy miből készüljön a bejárati ajtó? Manapság fénykorukat élik a műanyag nyílászárók, hiszen hatalmas belőlük a választék, és kedvező az ár-érték arányuk is. Ám ne feledjük, hogy a műanyag a legtöbb esetben (és ez nem csak az ajtókra érvényes, hanem szinte bármire) egy drágább alapanyag olcsóbb és könnyebben előállítható alternatívájának számítanak. 

Egy prémium ajtó esetében viszont a gyártó nem fukarkodik az anyagköltséggel, így ezek a termékek például igazi fából, igazi fémből készülnek, nem pedig csak ezek utánzatából. Néha persze kísérteties a hasonlóság, ezért nem érdemes csak ránézésre választani, hanem tekintsük meg a terméket személyesen, vagy legalább böngésszük át alaposan a műszaki adatokat!

Hő- és hangszigetelési tulajdonságok

Egy jó minőségű bejárati ajtónál alapvető elvárás, hogy bizonyos mértékben kizárja a zajokat, és lehetőleg ne eressze át a kinti hideget vagy meleget. Az előbbi a forgalmas helyeken élők számára, illetve társasházakban lakóknak lehet fontos, ahol a bejárat felől gyakran érkeznek zavaró hangok. Az utóbbi pedig főként családi házaknál lényeges, hiszen egy rosszul szigetelő ajtó jelentősen megnövelheti a fűtésszámlát. 

Az olcsóbb nyílászárók légkamrás kialakításúak (ami azt jelenti, hogy belül gyakorlatilag üregesek), vagy méhsejtrácsos papír található bennük. Eláruljuk a titkot: egyik sem a kiemelkedő szigeteléséről híres. Léteznek ennél sokkal hatékonyabb módszerek is, melyeket a prémium ajtókban alkalmaznak: a Nívó egyedi bejárati ajtók esetében a kiváló szigetelésről pirhab (ami nem összetévesztendő a purhabbal) és kőzetgyapot gondoskodik. 

A kültérre nyíló ajtóknál emellett fontos, hogy hőhídmentesek is legyenek. Ez annyit jelent, hogy a kinti hideg miatt nem keletkezik páralecsapódás az ajtó belsején, ami rontaná a hőérzetet és az ajtó korrodálódásához vezethetne.

Biztonsági faktor

A bejárati ajtón néha nem csak azok próbálnak meg bejutni, akik hazatérnek vagy látogatóba jönnek… Igen, a betörőkre gondoltunk. A bűnözők gyakran jól felkészülten érkeznek, és hoznak magukkal olyan szerszámokat, melyekkel megrongálhatják az ajtót, ezáltal bejutva a lakásba. Egy biztonsági ajtóval azonban nem bánnak el egykönnyen! 

Ezek a megerősített szerkezetű nyílászárók képesek ellenállni a rongálásnak, amiben közreműködnek a csapozatok, a biztonsági zárak, a masszív kialakítás és a stabil ajtókeret. Hogy a választott termék valóban betörésbiztos-e arról a MABISZ minősítés árulkodik!

Hosszú garancia 

Vajon mit várhatunk hosszú távon egy olyan bejárati ajtótól, amelyre a gyártó cég is csak 2-3 év garanciát vállal? Ez azt sejteti, hogy ők sem igazán bíznak termékeik időtállóságában. A 8-10 év garancia már sokkal bizalomgerjesztőbb.

Hirdetés
Hirdetés